Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det var nog en chock för dem första dagen"

/
  • Celtics akademitränare José Romero ger tydliga instruktioner under torsdagens förmiddagspass.
  • Johan Olsson, till vardags i Strands P12-lag, rättar till utrustningen efter att ha gjort illa hälen på en övning.
  • Tränaren José Romero instruerar hur han vill att den kommande övningen ska fungera.
  • HuFF-stjärnan Didier Kony, var en av de från hemmaklubben som assisterade under torsdagen.
  • De allra yngsta fotbollslirarna får pusta ut några minuter medan de inväntar instruktioner till nästa övning.
  • Acceleration med bollen intill fötterna drillas på Glysis andra planhalva.
  • Bolltempo och snabba passningar låg på schemat under den fjärde dagen av Celtic FC Soccer Academy's fotbollsläger i Hudiksvall.

"Tempo – quicker – don't stop – focus – keep going – there you go, well done Johan!"
Så kan det låta på Glysis i Hudiksvall under veckan då Celtic FC Soccer Academy är på besök och driver en veckas fotbollsträning för barn och ungdomar i samarbete med Hudiksvalls FF.
– Jag tycker det är uppfriskande. En internationell approach som är jättebra att få känna på, säger Henrik Åhnstrand, Hudiksvalls FF.

Annons

"Okay, that's enough for now – come on over here – quickly".

Orden basuneras ut med en rungande skotsk accent och kommer från José Romero. Han har arbetat som tränare för Celtics professionella ungdomsakademi sedan 2009.

Han håller i ett av veckans träningspass för en grupp av de sammanlagt 127 fotbollsungdomar – mestadels från Hudiksvall och närområdet – som i veckan får chansen att känna på hur träningen fungerar på en akademi i en storklubb.

– Vi vill vara ärliga och ge dem en inblick i hur det fungerar hos en klubb som Celtic. Vi anpassar oss inte, utan kör vårt koncept. Det här är ingen holiday camp, det är ett träningsläger och det enda vi vill är att dom ska gå härifrån på fredag och ha fått ut någonting, säger José Romero och fortsätter:

– Det var nog en chock för dem den första dagen. Men vi har bara fem dagar och precis som de ungdomar vi har i Celtic så drömmer säkert de här unga killarna och tjejerna om att spela i till exempel Champions League. Om vi skulle komma hit och inte ta det här på fullt allvar så slösar vi bort både deras och vår egen tid.

Barnen i Josés grupp är upp till 12 år gamla och under veckan möter de både en typ av träning och tränare som de förmodligen inte är vana vid.

– Jag tycker det är uppfriskande. Det märks på barnen att de lyssnar och nästan står i givakt då instruktörerna från Celtic pratar. Vi märker att det går i ett annat tempo och kanske är lite rakare, tydligare och ibland tuffare kommunikation utomlands. Det kanske kan verka lite osvenskt, säger Hudiksvallstränaren Henrik Åhnstrand, som hjälper till under veckan.

– Han (José Romero) pratar och agerar som han gör hemma på akademin. Dom är här och kör sin grej helt enkelt, säger han.

Just det här passet fokuseras på det taktiska i fotbollen. Och varje pass har ett tema.

– Vi ser till att täcka in allt inom fotbollen under veckan. Vi kör till exempel ett pass med fullt fokus på passningar och mottagningar, ett annat med defensiven och spel en mot en, säger José Romero.

Men det viktigaste budskapet är att han hoppas att alla barnen på fredag ska ha lärt sig att våga på fotbollsplanen – att vara modiga.

– Vi vill att när dom går härifrån på fredag ska dom fått med sig modet att våga, och som vi säger, uttrycka sig på fotbollsplanen. Våga misslyckas för att senare lyckas, säger han.

Och Celtictränaren är imponerad av det han sett under veckan.

– Jag måste säga att de är väldigt entusiastiska. Jag känner att de älskar fotboll och vill väldigt mycket. Det är även en hög nivå, faktiskt den bästa av de camps vi har haft på ett tag, säger han.

12-årige Johan Olsson, till vardags i Strands IF:s P12-lag tycker att träningsveckan uppfyller alla förväntningar – och mer därtill:

– Det är hela tiden något nytt. Övningarna är nya och det är hårda träningar och tränarna är bra och direkta, säger Johan, samtidigt som han vilar foten efter att gjort illa hälen på en övning.

– Det är ingen fara, jag ska rätta till sulan bara, säger han, innan han några sekunder senare med några alerta steg joggar tillbaka in i hopen som samlas kring tränaren.

– Are you okay now? Very good, we need you here, ropar José Romero till Johan och gör tummen upp.

Mer läsning

Annons