Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bekräftat: Erik Hamrén slutar efter EM

/
  • Erik Hamrén lämnar jobbet som svensk förbundskapten efter EM i sommar, rapporterar Fotbollskanalen. Arkivbild.

Herrlandslaget i fotboll får en ny förbundskapten.
Erik Hamrén från Ljusdal slutar när hans kontrakt löper ut i sommar.
– Det är ett beslut som mognat fram under fjolåret, säger Hamrén

Annons

Vid en presskonferens berättade Hamrén:

– Det känns rätt att sluta, det är dags för mig att göra något annat.

Hamrén ersatte Lars Lagerbäck som förbundskapten i november 2009 och dansade bokstavligen – vem minns inte dansen i SVT:s talkshow Skavlan – in i det svenska folkets medvetande med en helt annan syn på fotboll och medier än sin föregångare.

Redan i oktober 2010 var dock smekmånaden över, 1–4-förlusten mot Nederländerna visade att den offensiva fotboll Hamrén förespråkade kanske inte fungerade i alla lägen.

– Det är inte bra alls. Vi förlorar med 4–1 och det kändes som de hade total kontroll över matchen. De gör ett mål efter fem minuter och det känns som en knock då. Vi reser oss inte från det. De bara kör på och rullar boll och rullar boll. Så fort vi får den tappar vi den för enkelt. Det är inte alls bra. Det är katastrof, sade lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic i tv-intervjun med TV4 efteråt.

Läs också: Erik Hamrén uppges lämna landslaget efter EM

Hamrén förde ändå landslaget till EM 2012, men väl där tog det slut redan efter två gruppspelsmatcher. Sverige missade VM 2014 efter en playoff-förlust mot Portugal och trots en på pappret relativt lätt kvalresa nådde Sverige EM 2016 först efter playoff mot Danmark.

Den 58-årige tränarens kontrakt löper över EM och det har varit oklart huruvida han skulle erbjudas en förlängning eller inte – eller om han skulle vilja ha en sådan. Enligt Fotbollskanalens källor har Svenska fotbollförbundet och Hamrén diskuterat frågan en tid och nu gemensamt kommit fram till att avluta samarbetet efter EM, oavsett hur det går för Sverige.

Läs också: Hamréns fanclub från Ljusdal på plats inför EM-kvalet

Hans efterträdare presenteras under våren. Flera namn har tidigare nämnts som tänkbara alternativ, exempelvis Helsingborgs manager Henrik Larsson, U21-landslagets Håkan Ericson och IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson.

Oavsett vem det blir så kommer personen inte att hinna samla landslaget före VM-kvalsamlingen i september. I samband med den finns det dock en teoretisk möjlighet att spela en träningsmatch.

Se också: TV: Förbundskapten Hamrén hoppades på storslam för fotbollen

Lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic var den enda spelaren som Erik Hamrén pratade med innan han lämnade beskedet på presskonferensen.

– Vi pratade efter hans match i går. Jag ville självklart meddela honom mitt beslut så att han inte fick reda på det via medierna. Vad som sades i vårt samtal stannar mellan oss. I alla fall från min sida, sade Hamrén. (TT)

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons