Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakom kulisserna hos succélaget i sjuan: "Nere i divisionernas kolgruva"

Hudiksvalls SK går till sommarvila med tio raka segrar i division 7. En succéstart för den nystartade föreningen. Se TV-klippet nedan, och följ med bakom kulisserna i lagets 11–0-seger mot Bergsjö 2.

Annons

Viktor Örnehag och hans kompisar tyckte att det saknades ett stadslag i Hudiksvall på lägre nivå, för spelare som inte har tid med en satsning högre upp i seriesystemet. Så föddes Hudiksvalls SK.

Nu, när division 7 tar uppehåll, har det nystartade laget radat up tio raka segrar och man leder serien överlägset.

– Nyckeln är att vi har jäkligt roligt tillsammans, och det visar sig på plan och då får vi poängen därefter, säger den spelande ordföranden Viktor Örnehag när han ska förklara succén.

En annan faktor till framgången är såklart fotbollskunnandet. Många spelare i laget har erfarenhet från spel på betydligt högre nivå.

Petter Wanjura har tidigare spelat med Strands IF i division 3, och därefter lirat collegefotboll i USA.

– Det är mycket intressanta saker som händer, det är inga linjedomare och det är lite roliga motståndare. Vi är ju nere i divisionernas kolgruva, säger han och skrattar när han ska beskriva livet i Hälsinglands lägsta serie.

Tidigare var han målvakt, men när det väntade spel i sjuan så tog han klivet upp i banan.

– Jag blev mätt på att lira fotboll när jag var i USA, jag var trött på att spela. Men det är fortfarande kul att lattja med bollen, men kanske inte stå i mål. Jag får kanske en nytändning om man får spela ute lite.

Hur är du som utespelare då?

– Jag tycker jag är hur bra som helst, men de andra tycker att jag är ganska är dålig. Så sanningen ligger väl där emellan någonstans (skratt).

Viktor Örnehag, spelande ordförande i blåklädda Hudiksvalls SK.

En annan spelare med erfarenhet från högre nivå är lagkaptenen och skyttekungen Felix Örnehag. Han har ett förflutet i GIF Sundsvalls och Strands ungdomsorganisationer, och har därefter spelat med Iggesund.

16 fullträffar har det blivit för lagets främsta målskytt under våren.

– Jag har satt några bollar på hemmaplan, på bortaplan har jag inte satt någon. Jag har näsa för mål, det har jag väl alltid haft, men nu är det lite lättare nivå och då rullar det in några fler bollar.

Varför blev det Hudiksvalls SK?

– Brorsan kom med idén om att starta en förening, och jag kände att jag ville vara med på det från början.

Men inte alla spelare har samma rutin som de två ovan nämnda spelarna. Några i laget är snudd på helt färska inom fotbollen, såsom Johannes Hulin.

Han började känna på fotbollen under fjolåret men det är först nu, som 21-åring, som han har kommit i gång på allvar. Han trivs med både sporten och gemenskapen runt omkring.

– Det är skitkul. Ett så jäkla skönt gäng, och att vi vinner alla matcher gör det inte sämre. Men det är trots allt division 7, säger han.

Mer läsning