Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäckman: "Tunga namn har lämnat – men storebror är alltid storebror"

/

Sportens krönikör Rikard Bäckman tror att Hudiksvalls FF kommer ha god marginal ner till Söderhamns FF även denna säsong.

Annons

Omsättningen i Hudiksvalls trupp har varit stor, för att inte säga monumental. Fina fötter har försvunnit i Patrik Broman, tuffhet och bredd i försvaret i Mathias Åkerlund (en succéspelare förra säsongen, får man säga), rutin och kvalité i Siksten Kasimir, central mittfältspassare i Lucas Dullaghan och respektingivande försvarstuffhet i Niclas Lindh.

Men det är sånt som händer på den här nivån – särskilt efter att ett lag har gjort en bra säsong, men misslyckats på målsnöret med att gå upp. Några har slutat, några har gått vidare till andra klubbar.

Någon krisstämpel ska dock inte sättas på HuFF – för det har ju kommit in kvalitet också. I början av förra veckan blev det klart att Cristoffer "Våfflan" Ericson kommer hem. Han var bäst i laget när han lämnade för ett par år sedan – och lär knappast ha blivit en sämre fotbollsspelare efter att ha varit så gott som ordinarie mittback i ett superettanlag.

Därtill finns det spelare i laget som drogs med besvär förra säsongen, Cihan Sener var vass på våren men skadedrabbad på hösten, Christoffer Lindberg såg vi inte mycket av alls men enligt rapporterna har han visat bra tendenser nu på försäsongen. Pelle Lööf stannar och bör väl tillsammans med "Våfflan" räknas till HuFF:s stjärnor.

Tränaren Henrik Åhnstrand lyfter fram Daniel Eliasson , nyförvärv från Strand. Det är också just på mittfältet som frågetecknen finns; vad håller Haris Camo för nivå? Hur bra är Rabii Hamdan som hämtats från GIF Sundsvalls U19-lag?

Det lär visa sig.

Men att kräva av HuFF att man ska vara ett givet topplag som utmanar om seriesegern redan första säsongen efter ombygget tror jag är lite väl. Det finns dock en annan nog så viktig kamp att värna om – att slå trätobrodern Söderhamn, och komma före sydhälsingarna i tabellen.

LÄS MER: Här är de tio hetaste nyförvärven i hälsingefotbollen

Lagen har haft lite olika identitet, om man bara kollar på förra säsongen. Söderhamn slår underifrån, och motiverar nästan varje trepoängare som att man genomfört en bragd. Hudiksvall har en högre svansförning där man ser på sig själva som ett topplag.

Det är HuFF som är storebror i Hälsingland, och med tanke på att man var 16 poäng före SFF 2014 och 19 poäng före förra säsongen får man nog lov att tro på att det kommer bli något liknande i år – HuFF:s stora spelaromsättning till trots. Söderhamn har visserligen fått hem mittfältsgeneralen Marcus Olofsson, men i övrigt är det i stort sett samma lag som förra säsongen. Att SFF fick behålla Nermin Celjo förvånar mig något, han är lagets och förmodligen Hälsinglands bästa fotbollsspelare och hade alla gånger hållit på en högre nivå än division 2.

Därmed inte sagt att SFF inte kan lugga HuFF i enskilda matcher – det visade man om inte annat i DM-semifinalen. Men över tid, efter 26 seriematcher, så kommer det visa sig att Hudiksvall är mer etablerat i division 2 än vad Söderhamn är.

Rivaliteten och tjabbet lagen emellan?

Den kan man bara älska.

Om exakt en månad smäller det – derby på Glysis Sparbanken Arena. En av säsongens absoluta höjdpunkter i Hälsingefotbollen.

LÄS MER: Mix: "Söderhamns FF är redo för ett tronskifte i Hälsingland"

LÄS MER: Sökes: motståndarklack att hetsa

Mer läsning

Annons