Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Axman: Lagerbäcks långa blick efter den illa tajmade grodan i Arbrå var talande nog

Vi känner en betydande, kanske inte helt motiverad, stolthet i Hälsingland. Landskapet som föder förbundskaptener. Här några ögonblicksbilder från mina möten med den hetaste just nu, hetare än lavan som byggde en ö.

Annons

Jag känner redan när frågan formulerats att den är ganska osmart, och illa tajmad.

Men som en groda i slowmotion är den redan på väg mot podiet därframme.

Lars Lagerbäck på återbesök när konstgräsplanen på Knöttas, Kilafors, invigdes 2015.

Hade målet varit, låt säga, Antonio Conti så hade reaktionen sannolikt handlat om en svavelosande utskällning med extra "Mamma Mia"-gester.

Men nu är det den alltid lika korrekte Lars Lagerbäck som (då i rollen som assisterande till Tommy Söderberg) tvingas försvara Martin Dahlins plats i landslaget, och som inte håller med om att forwarden "har gjort sitt på internationell nivå".

Han bifogar samtidigt en lång blick av det talande slag som en tålmodig far kunde ge sonen som just berättat att han lånat nya bilen och kraschat illa i ett dike.

Det här var i slutet av 90-talet, och den svenske förbundskaptenen gästade Arbrå där han en gång (1983-85) gjorde sin andra lokala sejour som tränare.

Det skulle bara vara ett kärt återbesök, för alla inblandade. Den utsände och övertände sportreporterns fråga var i det sammanhanget inte bara malplace utan även tämligen oförskämd.

Lars Lagerbäcks lagom avmätta sätt att elegant avfärda densamma, det säger samtidigt något grundläggande om en sällsynt behärskad karaktär med stenkoll på känslorna.

Laget som, under ledning av Lars Lagerbäck, tog Kilafors IF till seger i DM-finalen 1981.

En man trogen sina ideal, en ledare med en övertygelse och en metod som står sig stark som en fyr hur mycket än tidens vindar vänder och vrider på modellen för att spela framgångsrik fotboll.

Ivan Äng från Hällbo spelade tre säsonger med Kilafors IF när Lagerbäck testade sina taktiska teorier under sitt allra första tränaruppdrag 1977-82.

Nu sitter den gamle forwarden och skrockar framför TV:n när han känner igen sin gamle tränares taktiska upplägg.

Ivan minns hur det var på Knöttas gamla knöggliga matta;

"Vi tränade oerhört mycket på defensiva uppgifter, det var alltid grunden. Framåt fick det lösa sig och det var väldigt brittiskt med lyft upp mot toppar som skulle släppa bollen bakåt. Vi nötte det grundspelet om och om igen."

Ivan Äng berättar också om en relativt ung Lagerbäck som egentligen aldrig höjde rösten, aldrig sysslade med mer yviga gester men som hela tiden fick respekt.

Tja, utom den där gången när en dam i Korskrogen smackade ett paraply i huvudet på KIF-tränaren. Det blev inga starka reaktioner på det heller.

Ivan berättar också att Lagerbäck konstaterat; "Den enda skillnaden idag och jämfört när jag tränade Kilafors, det är bilarna och klockorna".

När den nya konstgräsplanen på Knöttas invigdes förra sommaren var Lars Lagerbäck en given hedersgäst.

Det var ett så sympatiskt besök, som också säger en hel del om en trofast karaktär.

Lars Lagerbäck tillbaka på bänken i Kilafors där han en gång tog avstamp.

Lagerbäck hade tid över för alla som ville språka gamla minnen, och hela premiärmatchen mellan Kilafors och Landafors satt han på sin gamla position till höger på bänken i hemamlagets avbytarbås. Bara en sådan sak. Respekt!

Han hade även en stund över för en något mindre övertänd reporter som ville filma en intervju. Den här gången stördes mötet av en teknisk groda, då hälften av de kloka orden försvann i den hårda blåsten.

Som den del där Kapten Fantastisk berättade om "hemligheten" bakom det isländska fotbollsundret, och förklarade att det i grunden handlade om ett gäng bultande hjärtan redo att offra allt och underordna sig kollektivets behov.

"För att nå framgång på sikt krävs en god organisation", var och är Lars Lagerbäcks enkla devis.

Efter Lars Lagerbäck, och en epok många bitvis såg som väl präktig, kom Erik Hamrén med sin idé om ett landslag som skulle lyfta med "shining".

Och Ljusdalssonen lyckades ju förvisso med bedriften att åter placera solkungen Zlatan i centrum i av ett blågult universum.

Problemet var väl bara att lyskraften begränsades av ett planetsystem utan de självlysande stjärnor han var omgiven av i sina klubblag.

På söndagkväll kan Lars Lagerbäck och de lojala isländska lagarbetarna bevisa att "shiningen" i en press med understöd kan räcka ända till en semifinal i EM.

Sedan kollar han säkert upp hur det gick i fredagens seriefinal i femman på Knöttas...

Läs mer/TV: The Lagerbäck Story - från Ovansjö till hjälte på Island

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons