Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt ljus på Glysis

/

Hälsinglands bästa fotbollsarena finns i Hudiksvall och heter Glysisvallen.

Glysisvallen tog hem sportens "Arenakollen 2010" med 28 pluspoäng. Närmast kom Hällåsen med 25 plus. Och på Glysisvallen gläds man åt den hedersamma titeln.

Annons

– Det var kul, säger Stefan Skalman, vd i Glysisvallen AB.

– Vår målsättning är att tillfredsställa idrotten på det bästa sätt vi kan, så den här utnämningen känns jättebra.

Glysisvallen är hemmaarena åt de tre föreningarna ABK, Team Hudik och Strand. För tre år sedan invigde man Sparbanken arena, konstgräsplanen ett stenkast från A-planen.

– Konstgräset är främst tänkt som en träningsplan, så vi ska kunna träna även vintertid. Sen används även konstgräset tidigt på våren eller om det av någon anledning blir för blött på A-planen, säger Skalman.

Närheten till Lillfjärden ställer nämligen till det en del för Glysisvallen. Grundvattennivåen i Lillfjärden är väldigt hög, vilket kan göra att planen blir blöt, särskilt på vårarna.

– Senast planen lades om var 1972, och det är väl inte långt borta innan det måste göras igen, konstaterar Stefan Skalman.

Innan Glysisvallen invigdes 1939, hade idrottsplatsen i Hudiksvall först varit belägen vid Kotorget, och senare vid Norra kyrkogården, på samma område som Glysis ligger i dag, men lokaliserat ungefär där tennisbanorna och innebandytältet nu står. När Glysisvallen invigdes var det en av Norrlands modernaste och vackraste idrottsplatser med fotbollsplan, löparbanor och en stor träläktare.

Man utlyste en namntävling, och både chefredaktören för Hudiksvalls Nyheter, Roland Broberg och sportjournalisten Malla Örner, föreslog namnet Glysisvallen.

Ordet glysis är av fornnordiskt ursprung och betyder sol eller ljus, så Glysisvallen kan sägas betyda Ljusets ängar. Poetiskt så det förslår.

1946 anlades en ishockeyrink strax ovanför där Sparbanken arena i dag ligger, men "månskensrinken" fick stryka på foten när konstgräsen kom till. För före det, 1990, invigde man ishallen på Glysis, där nu HHC och Strands konståkare delar på istiderna.

I samband med att ishallen började byggas 1989 bildade man bolaget Glysisvallen AB, som delägs av kommunen och NCC roads med 50 procent vardera. Samtidigt med ishallsbygget, byggdes även nya läktare vid fotbollsplanen.

I bolaget finns åtta heltidsanställda, som förutom att de sköter Glysisvallen, även, på uppdrag av kommunen, sköter bokningar och underhåll av andra planer i kommunen.

Tanken bolaget har är att Glysisvallen AB ska utvecklas ännu mer. Det råder inte brist på idéer, men från bolagets sida är man inte beredd att lämna ut de idéerna ännu.

– Jag tycker det var jättekul att vi vann "Arenakollen", och det känns bra att även andra föreningar, både hockey och friidrott, trivs där. Jag tror den här utnämningen kommer att glädja vaktmästarna. Jag får väl köpa en tårta åt dem, säger vd Stefan Skalman.

Mer läsning

Annons