Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Formen pekar uppåt – men Lina Björklund kritisk till tävlingsschemat

/

VM på Irland i höst blir säsongens höjdpunkt.
Men dit är det långt kvar för Lina Björklund, som är kritisk till att SM avgörs så pass tidigt i år.
– Jag vill inte ha SM som min tredje tävling, det känns lite lotteri, säger hon.

Annons

Lina Björklund från Edsbyn är uttagen att skjuta VM i fält på Irland i höst. En tävling som blir en bra uppvärmning är SM i fält som skjuts i Göteborg i början av maj.

Problemet är bara att mellan tävlingarna är det ett långt uppehåll på några månader, utan några direkta chanser att slipa tävlingsformen.

– Det tråkiga i år är att SM är så tidigt. Det är liksom två tävlingar innan och sen kommer SM, jag vill inte ha SM som min tredje tävling. Det känns lite lotteri, säger Lina Björklund och utvecklar varför ett tidigt svenskt mästerskap inte är det optimala.

Läs mer: Björklund kritisk till EM-arrangör

– Nu har vi inte så jättemycket snö här, men till exempel de som bor i Piteå. Hur rättvist blir det för dom att komma ner till Göteborg i maj? De har inte hunnit träna någonting utomhus. Det blir orättvist, säger hon.

För Lina Björklunds del blir i alla fall SM ett bra tillfälle att kolla formen. Som det verkar just nu är den riktigt god.

– Formen börjar bli riktigt bra. Jag har höjt lägstanivån och sköt svenskt rekord i Bollnäs tidigare under säsongen, även om det var ett annat avstånd, säger hon.

Hemligheten bakom formtoppen ligger i ett annat träningsupplägg. Ett upplägg som lagts delvis på grund av ett tidigt SM.

Läs mer: Lagguld till Sverige i fält-EM

– Jag tränar mycket mer än jag brukar göra. Inför SM och större tävlingar brukar alltid träningsdosen öka rejält. Kroppen behöver komma in i det. Visst, det är lite som att cykla men är man inte van att skjuta mycket och skjuta höga poäng så fallerar allting om man inte förberett sig, säger Lina Björklund.

För en vecka sedan var Edsbyns stjärna i Hudiksvall för att skjuta Glada Hudik Träffen och Januaripilen. Det är just de lokala tävlingarna i Hälsingland med omnejd som är viktiga för Lina Björklund just nu.

– Det är ju det här som är grunden, de här tävlingarna jag måste åka på. I södra Norrland måste jag åka på de tävlingar som finns, annars är jag körd. Just nu skjuter jag mycket mot mina egna poäng, så det är bara att ligga i och tävla så mycket som möjligt, säger Lina Björklund som i helgen var på en större tävling i Stockholm.

Läs mer: Väntat pris för Lina Björklund

Vilken form hon kan ha i VM går inte riktigt att spekulera kring ännu. Mästerskapet avgörs i månadsskiftet september/oktober men Lina Björklund är hoppfull.

– Det är för tidigt att säga någonting om det, men fortsätter formen hålla i sig och jag har en bra försommar så kan det gå bra. Jag hoppas ju självklart att det blir bra, för då kan jag vinna VM för tredje gången i rad, säger hon och tillägger:

– Det vore så jäkla häftigt för det har ingen annan gjort. Det vore skitkul.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons