Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För Bollnäs bandy känns det säkert som varmkorv...

Det är ganska precis tre år sedan jag satt i den där träkyrkan och lyssnade till planerna på att bygga en privatfinansierad bandyarena på SJ-området i Bollnäs.

Annons

På onsdagsförmiddagen satt jag i kulturkvarteret och lyssnade då kommunledningen bestämt sig för att bygga en kommunal bandyhall på Sävstaås.
Från träkyrkan till kulturkvarteret har det varit tre år av utredningar, förseningar, tysthet, fler utredningar, fler förseningar, debatt om hur stort ett kommunalt driftsbidrag skulle vara och den klassiska kampen mellan ”Vård-skola-omsorg” och satsningar på någonting annat.
Det är klart att man har blivit trött.
Därför var det så oväntat när kommunledningen på onsdagsmorgonen, litet ”by the way” liksom, meddelade att den ville berätta något om SJ-området och bandyhallen.
Än mer oväntat var det när det socialdemokratiska kommunalrådet Marie Centerwall och hennes övriga kollegor i majoriteten hade ett beslut att komma med. Jag ska erkänna att jag hajade till.
Jag var inställd på fler utredningar. Av vad vet jag inte, bara att någonting skulle dras en vända till.
Mot den bakgrunden tycker jag det är bra av kommunledningen att nu säga vad det är som gäller.
Nu slipper vi debatten om de 3,7 kilometerna som det är mellan centrum och Sävstaås.
Nu blir det i stället en debatt, den där klassiska om ”Vård-skola-omsorg” kontra kommunala satsningar på någonting annat.
Bollnäs kommun vill ha handlingsfrihet när det gäller SJ-området och jag är den förste att gratulera om stadens nuvarande skrothög blir ett någorlunda attraktivt område för handel och bostäder.
Allting kostar pengar, men själv är jag litet mer av en drömmare än en realist. För mig spelar det ingen roll om det är privata finasiärer som Bollnäs Arena AB eller kommunala pengar som bygger det nya SJ-området.
Bara att det byggs.
Och jag tycker fortfarande att en bandyhall på SJ-området hade varit hur läckert som helst.
Och i den bästa av världar: Tänk om ett sprillans nytt kulturkvarter, bandyarena, butiker och bostäder hade blivit verklighet på SJ-området!
Allt det där är för mig hur lätt som helst att tycka, jag behöver inte ta ansvar för några kraschade kommunala finansieringar. Men jag tror att det ibland måste till en och annan vågad satsning för att synas på radarn.
En arena hade varit en motor eller dragare för andra verksamheter på den gamla bangården, som just nu förfaller rasande snabbt.
Men nu har beskedet kommit – bandy ska spelas på Sävstaås och SJ-området ska utvecklas i ett alldeles eget koncept.
Jag hoppas att kommunen inte är så naiv och tror att det räcker med kaffeservering och något sommargalleri.
Det krävs butiker som får folk att åka över kommungränserna, det krävs något rejält för att folk ska räcka upp handen och vilja satsa på SJ-området.
En bandyhall på Sävstaås var inte vad Bollnäsbandyn önskade sig. Föreningen har med emfas deklarerat att det är SJ-området och centrum som gäller. Det är där det finns utrymme till att växa, framför allt ekonomiskt.
Så sent som i lördags gjorde bandyn, fotbollen och ishockeyn gemensam sak när de gick ut och berättade att de vill lämna Sävstaås för centrum.
Nu ska kommunen få med sig dessa parter då de ska bygga och utveckla det nya Sävstaås.
Jag är inte säker på att det är alldeles enkelt. Jag hade upprörda föreningsmänniskor från olika sporter i telefonen innan jag knappt lämnat presskonferensen på kulturkvarteret.
Men ännu svårare blir det för kommunledningen – som jag tycker tog ett modigt beslut – att värja sig mot den störtvåg av kritik som kommer där bandyhallen ställs mot ”vård-skola-omsorg”.
Glöm inte bort att den senaste säsongen var det i snitt 2 108 människor som tittade på Bollnäs GIF:s hemmamatcher. Totalt var det 38 000 som betalade entré för att titta på bandy på Sävstaås.
Det är i första hand den publiken som behöver en arena. Att det sedan ger bättre träningsmöjligheter och kan locka unga till sporten är bara bonus.
Det är ingen vågad gissning att det är Sapa Arena i Vetlanda som kommer att stå modell för den bandyhall som är tänkt att påbörjas valåret 2014.
För Bollnäsbandyn känns det säkert som varmkorv då man beställt sushi.
Men det är åtminstone mat på bordet.
Och det är den definitivt snabbaste rätten att tillaga.

Mer läsning

Annons