Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fin träffbild för Bollnäs PSK

/

Pistol-SM (fältskytte/Precision) i Sunne blev ett lyft för Bollnäs PSK.
Sällan eller aldrig har klubben haft en så fin träffbild.
Och det handlade om mer än "bara" hete David Lindströms fräna SM-guld.

Annons

– Väldigt skoj, alltihop. Det var överlag starka prestationer som ger bra pr för klubben och för kommunen, säger Lars-Olof Hed, ny ordförande i Bollnäs PSK sedan det senaste årsmötet.

Vilket då betyder att eldsjälen Jan Kjellberg tar ett litet kliv bakåt.

Men han är fortfarande i högsta grad närvarande i klubbens verksamhet.

– Men vi behöver fler aktiva, inte bara här i Bollnäs. Totalt i landet är det en ökning, men i Gävleborg är det en vikande trend, säger Kjellberg, som kan sin sport i alla detaljer efter drygt 30 år som ordförande.

Ett märkesår var 1991, då den fina och funktionella skytteanläggningen vid Eriknäsbo stod klar.

Den ligger fortfarande i framkant, och väcker avund landet runt. Men några större mästerskap har inte arrangerats i Bollnäs sedan pistol-SM 2006.

– Vi får ett till när vi vill. Men problemet är att det i dag är svårt att skaka fram tillräckligt många funktionärer från distriktet. Vi får hoppas på ett uppsving, säger nestor Kjellberg.

Men även om bredden inte är den bästa just nu, så går det inte att klaga på spetsen precis.

Det visade insatsen nyligen vid pistol-SM i Sunne.

Där det dessutom handlade om mycket tuff konkurrens i det mest populära av alla skyttemästerskap – drygt 1 500 skyttar gjorde där 2 500 starter i fältskytte och precision (grov- och finkalibrigt).

Och för Bollnäs PSK (grundat 1958) handlade det om rent historiska framgångar – inte minst för herrlaget med David Lindström, Clas Olsson och Per Lindberg.

– Tja, det har väl sällan funnits tillräckligt med vassa skyttar för att få ihop ett lag tidigare, säger Clas Olsson.

Det blev visserligen ingen medalj – men det var nära nog.

I fältskytte B (grovkalibrigt) blev det en sjätte plats av 34 lag, och än bättre var träffbilden i fältskytte C (finkalibrigt) med en fjärde plats av 54 deltagande lag.

Individuellt var det klubbens nye stjärna David Lindström som stod för den verkligen fullträffen med sitt SM-guld i fältskjutning C.

I den klassen slutade Clas Olsson på 41:a plats, och Per Lindberg på 87:e, av totalt hela 444 skyttar.

Även med grovkalibrigt låg Lindström i framkant, med en fjärde plats i fältskyttet och ett nog så stiligt SM-brons i precision.

Och 24-åringen från Kilafors är sannerligen i praktform, strax före SM-tävlingarna tog han även ett guld i de Nordiska militärmästerskapen i fältskytte.

Det är också de fina förutsättningarna i det militära som har en stor del i flygtekniker Lindströms utveckling som skarpskytt.

– Vi har en tränare i det militära landslaget som fått in ett nytt tänk i mitt skytte, det har lyft mig mentalt. Dessutom har jag i fysträningen hittat tillbaka till simningen, den ger en allsidig träning. Och det där samverkar ju, berättar David.

Även vad gäller material är den en stor fördel att enkelt kunna ta ut åtta tusen patroner, åtminstone när bara en patron kostar sju kronor.

– Då går det ju att träna så mycket man vill. Samtidigt handlar det inte bara om antalet tomhylsor, för att bli bra krävs också kvalitativa avfyrningar, förklarar David Lindström, som började tävla i skytte för åtta år sedan och nu drivs av en stor passion för sin sport.

– Jag skjuter för att det är så himla skoj, det är min främsta drivkraft.

Närmast väntar nu en civil landslagsuttagning (8-9 augusti) i Överum, där de fyra bästa får skjuta i höstens årliga landskamp i fältskytte mot Norge och Danmark.

Har du aldrig funderat på att gå Ragnar Skanåkers fotspår, och byta till OS-grenen fripistol?

– Tja, det var någon på SM som trodde det skulle vara lätt för mig att bli bra även där. Men vi får se om jag testar i framtiden, jag tar det som det kommer...

Mer läsning

Annons