Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fältskyttarna intar Edsbyn

101 förväntansfulla bågskyttar intar skogen runt Hällstugan i Edsbyn i helgen. Anledningen heter SM i fältskytte.

– Vi är väldigt nöjd med startfältet, det håller hög klass, säger Stefan Kastemyr som är ordförande i BSK Edsbyn.

Annons

I snart ett år har föreberedelserna hållit på. Det är mycket som ska fixas, allt ifrån sponsorer till mat och husrum för de tävlande. En stab på 8 personer, med banansvarig Kent Björklund i spetsen, har sett till att allt ska fungerat, och även byggt en helt ny bana till mästerskapet. Klubbens medlemmar har även fått dra strån till stacken, men stämningen har varit god, och alla har glatt hjälpt till.

– Vi fick lite övning då vi arrangerade ungdoms-SM förra året, så det var lite lättare denna gång. Tydligen gjorde vi ett bra jobb då, eftersom vi fick arrangera detta nu, säger Kastemyr.

En förklaring av sporten kan vara på sin plats. De aktiva går i patruller med fyra personer i varje på en snitsad bana där de skjuter på mål som är upp till 60 meter bort. Det är 23 mål på lördagen, och lika många på söndagen.

För att göra det mer publikvänligt har man satt upp 3-4 mål i anknytning till Hällstugan där publiken lätt kan se när skyttarna gör sitt bästa för att trätta mitt i prick. Det finns även möjlighet att ge sig ut på banan, men för säkerhets skull bör man tala med en funktionär först, och endast följa den snitsade banan.

Trots att tävlingen krockar lite med SM i 3-D på Öland nästa helg så kommer ett bra startfält till start, menar Kastemyr.

– Sverigeeliten är där. Dessutom kommer två Italienska skyttar hit och tävlar. De kan självklart inte vinna SM, men de kommer tävla.

Av de lokala förmågorna har vi en storfavorit i Edsbytjejen Lina Björklund som jagar sitt 20:e (!) SM-guld i år. Även hennes lillebror Jakob Björklund kommer satsa på segern.

Mer läsning

Annons