Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett blåsigt SM resulterade oväntade medaljer

/

Hälsingland ställde upp med många bågskyttar i helgens Tavel-SM.
Flera av dem tog medalj. Den mest oväntade togs av BSK Iggesunds Recurvelag.
– Det var helt otippat att vi skulle ta silver. Jag har inte rört bågen på flera år, säger Per-Johan Spång.

Annons

I helgen avgjordes SM i tavelskytte i Borlänge. Tävlingarna slutade med flera fina placeringar för Hälsinglands bågskyttar – fyra guld och två silver. Redan under lördagen, som kantades av regn och blåst, säkrades en medalj till Hälsingland genom BSK Iggesunds Recurvelag som lyckades ta ett silver. Laget, som bestod av Oscar Spång, Per-Johan Spång och Tobias Käller, lyckades ta sig till final, trots vädret och trots att två tredjedelar av laget inte tävlat speciellt mycket.

– Det var helt otippat att vi skulle ta silver. Oscar är väl den enda av oss som satsar på skyttet. Tobias har inte skjutit så mycket de senaste åren och jag har inte rört bågen på flera år. Jag hann med fyra träningspass innan SM, säger Per-Johan Spång, pappa till Oscar.

Familjen Spång skulle komma att ta fler medaljer den här helgen. När det under söndagen blev dags för de individuella tävlingarna kunde BSK Iggesund, genom farfar Gilbert Spång, skjuta till sig en guldmedalj i veteranklassen för Longbow.

– Det var riktigt skönt att det gick så bra. Jag hade svårt att komma i gång i inledningen av båda matcherna, men hämtade upp i slutet och lyckades till slut vinna, säger Gilbert Spång, som dessutom slog svenskt rekord under lördagens grundomgång med 651 poäng:

– De flesta trodde att jag skulle ta guldet lätt, med tanke på hur bra det gått på lördagen. Mest press la jag nog på mig själv, så det var skönt att det gick vägen till slut. Härligt att veta att man fortfarande klarar av det, efter 46 år som aktiv, säger han.

I den individuella Recurveklassen tog IF Karlsviks Andreas Skalberg från Ljusdal guld efter att, bland andra, ha slagit ut BSK Iggesunds Oscar Spång i kvartsfinalen. Karl-Erik Ekenberg från BSK Edsbyn knep ett silver i herrarnas veteranklass i Barebow.

På damsidan var det Lina Björklund från BSK Edsbyn som stod för medaljerna. Hon tog sig enkelt till final i Barebowklassen och väl där besegrade hon Kaarina Saviluoto, Nykvarns BSK.

– Det gick jättebra. Det var väldigt blåsigt under lördagen, några pilar flög iväg, men jag lyckades ändå skjuta 300 poäng, säger Lina Björklund, som endast behövde skjuta två matcher på söndagen.

Eftersom damklassen endast innehöll sju skyttar hade Lina Björklund byematch i första omgången. Hon behövde inte möta någon utan kunde gå direkt till semifinal. Väl där vann hon enkelt i tre raka set mot Margareta Palm från Angered innan det var dags för final.

– Jag missade ett set i finalen. Det var ett par pilar som stack iväg. Sen gick det bättre, säger Lina Björklund som vann finalen med 6-2.

Lina Björklund och Edsbyn tog ytterligare en medalj, ett guld i lagtävlingen för Barebow. Laget bestod, förutom Lina BJörklund, av Christoffer Björk och Jouko Niskanen.

Mer läsning

Annons