Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ernst Bolldén är död

/

Ernst Bolldén har slagit sin sista skruv.

Nu har han förlorat sin sista match, den mot sin värsta motståndare någonsin – cancern.

Världs-, Europa-, och olympiamästaren blev 45 år.

Annons

Få idrottsmän och kvinnor i Hälsingland, om ens någon, kan mäta sig mot de meriter Ernst Bolldén skaffade sig inom bordtennis för funktionshindrade. Den största segern tog han i Atlanta 1996 där han blev olympisk mästare för lag. I samma OS tog han även brons individuellt, och i Sydney fyra år senare blev det ett nytt OS-brons, då i lag.

Ernst Bolldén föddes i Iggesund 1966. 1979 råkade han ut för en olycka som gjorde honom förlamad från midjan och nedåt, men det var dock ingenting som hindrade honom från att satsa helhjärtat på idrotten. Ett år efter olyckan började han med friidrott, men efter ett par år tog bordtennisen över.

1986 nådde han, som 20-åring, sina första internationella framgångar då han tog dubbla VM-silver, dels i singel och dels i lag. För denna prestation belönades han även det året med Hälsingeguldet, detta som första idrottare med funktionshinder.

För knappt ett år sedan diagnostiserades han med invasiv urinblåscancer, och då hjälpte inte längre, varken skruvar, smashar eller stoppbollar.

Idrotten i Hälsingland har förlorat en stor profil.

Mer läsning

Annons