Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ellika vill spela utomlands

/
  • Ellika Persson har återhämtat sig från knäoperationen för två år sedan, korsbandet var av och det blev många rehabiliteringspass innan hon var tillbaka på fotbollsplanen igen.
  • 19-åriga Ellika Persson har spelat seriefotboll sedan hon var 11. Nu är hon en viktig målgörare i division fyra laget i Järvsö BK.

Ellika Persson testade på fotbollsskola som liten men då tyckte hon inte alls att det var kul att sparka på en boll. Men nu som 19-åring är fotboll det roligaste hon vet och är en riktig målgörare i Järvsö BK.

– Jag tycker om fotboll för att det är en lagsport, man har kul tillsammans. Man längtar till träningarna eftersom man får träffa kompisarna då, säger Ellika.

Annons

Trots den misslyckade starten i fotbollsskolan började Ellika med seriespel som elvaåring, och nu var det mycket roligare. Och sedan dess har det fortsatt med spel i Hälsingelaget och fotbollsgymnasium i Umeå. Eftersom hon började skolan ett år tidigare var hon bara femton när hon flyttade till Umeå.
– Då tyckte jag inte att det var så stort att flytta ensam till Umeå men jag börjar inse det, jag var ju inte äldre än vad min lillebror är nu, säger Ellika och skrattar.

Hon tränade med A-laget i Södra Umeå och hade flera träningar i skolan. Men andra året i Umeå hände en olycka. På en träning sprang Ellika in i en annan spelare och Ellikas knä vred sig.
– Varken jag eller någon annan trodde att det var någon fara, det gjorde inte så jätte ont. Men sen ramlade jag ihop på en av skolans träningar.
Hon undersöktes av en läkare som konstaterade att korsbandet var av.
– När jag fick det beskedet kände ändå att det här var något som jag skulle klara av. Tränarna peppade mig och en specialistläkare i Stockholm sa att jag skulle vara tillbaka i träning efter några månader.
Det blev operation och månaderna gick. Det blev flera rehabiliteringspass innan Ellika fick spela fotboll igen.
– Men om man längtar varje dag på att få komma ut på gräs igen, så går det att motivera sig. Jag kastade kryckorna redan efter någon dag. Första gången jag fick röra en boll efter operationen var så rolig.


Det blev aldrig något spel med A-laget i Södra Umeå och under sista året på gymnasiet bestämde sig Ellika för att flytta hem igen.
– Jag vill verkligen satsa på fotbollen någon gång men Umeå var inte rätt stad för mig och därför ville jag inte fortsätta satsa där.
Så nu är hon tillbaka hemma i Järvsö, hon är forward i Järvsö BK´s damlag som spelar i division fyra. Hon har en offensiv roll på innerfältet. Hon har ett bra skott, sedan hon började med seriespel som elvaåring har hon gjort över 250 mål.
– Men jag känner att jag har tappat styrka i mitt skott efter operationen, säger Ellika.
Samtidigt som laget gör de sista matcherna i årets säsong funderar Ellika på framtiden.
– Ska jag utvecklas som fotbollsspelare så måste jag flytta från Järvsö. Jag är sugen på att studera på ett college i USA och spela fotboll samtidigt. Jag har inte riktigt satt mig in i villkoren än men jag skulle gärna komma ifrån Sverige och jag har alltid varit nyfiken på USA. Jag skulle få en chans att träffa människor från hela världen och lära mig engelska flytande, samtidigt som jag spelar fotboll.

Tränaren Jonny Skalberg är glad så länge Ellika stannar kvar hemma.
– I en match gjorde hon nio mål på raken. Vi vann med elva mot noll. Jag tror inte det finns någon här i Hälsingland som har gjort så många mål som hon har gjort i sin karriär, säger Jonny som har tränat Ellika sedan hon började med seriespel.
– Operationen gjorde att hennes karriär stannade till. Men om hennes knän håller nu kan hon gå långt. Hon är en stor talang.
Den 26 september spelas den sista matchen för säsongen. Och sedan har Ellika gott om tid på sig att fundera på framtiden. Men först väntar en sedan länge planerad resa med en kompis, i vinter åker de till Thailand och Australien.
– Vi har alltid sagt att vi ska ut och se världen, säger Ellika med ett stort leende.

Mer läsning

Annons