Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbelseger för Alfta-Ösas skidorienteringsstjärnor

/
  • Alfta-Ösas Erik Rost och Tove Alexandersson tog en varsin världscupsseger i Oberweisenthal.

Uppdaterad 14.26. Bara dagar innan det är dags för SM-veckan i Piteå där bland annat skidorientering står på programmet visar två Alfta-idrottare storform. Tove Alexandersson och Erik Rost tog båda hem världscupsegrar i Oberweisenthal.

Annons

Alfta-Ösas 30-årige Erik Rost gick in som vinnare med tiden 16.45 i herrklassen i Oberweisenthal, 13 sekunder före Bulgariens Stanimir Belomazhev.

– Taktiken var att ha full fokus på orienteringen och sedan trycka till med hög fart där jag kunde i de breda spåren. Och jag följde min plan på ett bra sätt, säger Rost.

Det var en kall morgon på de 1000 höjdmetrarna och det var tungstakat i spåren.

– Jag tycker att jag kom in i min rytm på ett bra sätt i åkningen. Även om jag, precis som alla andra, fick slita på den kuperade banan. Men jag fick positiva besked när jag såg åkare längs spåret, och jag förstod att detta var ett lopp som skulle kunna räcka riktigt långt. Att få med sig en seger redan den första tävlingen under de här dagarna i Tyskland betyder mycket. Världscupen är ett stort mål den här säsongen och därför var den här segern extra viktig, säger en nöjd Rost.

Näst bäste svensk blev Erik Blomgren på en 13:e plats. Rost har tidigare bland annat tagit guld i EM och hör till världseliten inom orientering.

Samtidigt gjorde klubbkamraten Tove Alexandersson samma bedrift och vann damklassen på tiden 18.36, 18 sekunder före tvåan, ryskan Mariya Kechkina. Där var Magdalena Olsson bästa svenska på en sjätte plats.

– Kul att bevisa att jag utvecklat skidåkningen, säger Alexandersson i ett pressmeddelande.

Världscupen i skidorientering drog i gång i oktober/november, då i finska Ylläs. Då hade svenskarna också stor framgång. Men skillnaden mellan Finland och Tyskland var påtagliga.

– Det är klart annorlunda skidorientering här än hur det var i Finland. Där var det mycket åkning i smalspår, här är det bredare spårgator. Det är kul att visa att jag behärskar även när det handlar mer om skidåkning. Jag har gjort ett bra lopp. Jag gjorde två sämre vägval på väg till en kontroll, bortsett från det gjorde jag inga misstag, säger Alexandersson som i oktober vann världscupen i orientering.

Hon har ändrat en del i träningen till den här säsongen, berättar hon.

– Min styrka är åkning i smalspår. Till den här säsongen har jag tränat på att bli en bättre skidåkare. Dagens seger känns som ett bevis på att jag blivit det, så det är jag väldigt nöjd med, säger Alexandersson.

Alexandersson är sina unga år till trots en av världens bästa orienterare och har bland annat sex VM-silver och tre brons och dessutom guld från Junior-VM på meritlistan.

Nästa vecka går SM-veckan i Piteå där skidorientering står på schemat. Om både Rost och Alexandersson är med kommer konkurrenterna att få det tufft att spela ut de båda, men innan dess är det dags för medeldistans i Oberwiesenthal i morgon, lördag.

Resultat, herrar, 3,4 km: 1) Erik Rost, Sverige, 16.45, 2) Stanimir Belomazhev, Bulgarien, +0.13, 3) Ville Petteri Saarela, Finland, +0.21.Övriga svenska placeringar: 13) Erik Blomgren, +1.29, 16) Ulrik Nordberg, +1.37, 20) Markus Lundholm, +1.55, 23) Niklas Henriksson, +2.28, 24) Linus Rapp, +2.39.

Damer, 3,0 km: 1) Tove Alexandersson, 18.36, 2) Mariya Kechkina, Ryssland, +0.18, 3) Alena Trapeznikova, +0.33.Övriga svenska placeringar: 6) Magdalena Olsson, +1.23, 13) Evelina Wickbom, +2.28, 16) Hanna Eriksson, +2.59, 17) Linda Lindkvist, +3.07.

Mer läsning

Annons