Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dans är frihet för Tyra och Rasmus

/

De har både rytmen och koordinationen men också träningsviljan som krävs för att ta sig till toppen. När det kommer till att dansa hiphop är det få som slår Rasmus Svärdström och Tyra Bergström på fingrarna.

Annons

På baksidan av idrottshallen i Söderhamn, i bowlinghallens gamla lokaler, håller Bumpyfeet till. Bumpyfeet har under fler år etablerat sig som en av Sveriges absolut främsta dansföreningar. Två av föreningens klarast lysande stjärnor är Rasmus Svärdström och Tyra Bergström. Tillsammans har de mängder av SM-guld och i juni tog paret brons vid hiphop-EM i Polen.

Båda är 15 år och började dansa tidigt. Fast de har svårt att svara på varför de fastnade för dans.

– Den frågan kommer alltid och jag har aldrig något svar, men jag förstod tidigt att det var något jag ville hålla på med, säger Rasmus Svärdström

– Man får vara fri och göra precis som man vill. Det är det som är så härligt med dansen, säger Tyra Bergström.

– Det är mer än en sport. Man får uttrycka sig fritt genom dansen. Det är en livsstil, nästan som konst, fyller Rasmus i.

2012 kom Rasmus upp i Sveriges högsta klass och upptäckte att han hade talang. Han kände då att han gjort rätt som satsat på dansen. Tyra upptäckte sin talang något tidigare.

– Det var när jag var jätteliten och uppträdde i Lejonkungen. Då kände jag att det var kul och något jag ville fortsätta med, säger hon.

De båda sitter i en stor mjuk soffa. Allt i lokalen är fräscht och inbjudande. De berättar att det är nyrenoverat och att de gärna hänger här någon timme extra både före och efter sin träning.

– Jag tycker att man dansar bättre när man har så här fina lokaler, säger Tyra.

Rasmus och Tyra tävlar i hiphop där de både dansar solo och i par.

– Det är roligt på två olika sätt. Båda vi älskar att freestyla i singeldans men par är också väldigt kul, säger Rasmus.

Att dansa som ett par innebär att man måste jobba väldigt tätt ihop. Ett samarbete som ibland kan bli påfrestande.

– Vi bråkar mycket men det är inte så att vi slår varandra. Jag tror att man måste bråka lite om det ska bli bra, säger Tyra och Rasmus håller med.

– Ja det hör till. Man blir som syskon, säger han.

De båda återkommer ofta under intervjun till hur mycket de älskar det fria uttrycket i dans, men de gillar även att tävla. De vill hela tiden förbättra sig utan att någonsin känna att träningen blir till press.

– Jag dansar så mycket det bara går. Det är det som är bra med dans. Man behöver ingen boll eller hockeyklubba. Det är bara att dansa när som helst. Det är enormt mycket tid man lägger på dansen, säger Rasmus.

Just nu har de sommarlov och snart ska de iväg på dansläger. Sedan blir det fullt fokus på hösten där både ett SM och ett VM väntar. Ett tufft program med tanke på att de även ska hinna med skolan, men det är inget de klagar över.

– Vi tycker om att dansa så mycket. Det känns aldrig som ett tvång att komma hit, säger Rasmus.

Målen är tydliga. I SM handlar det om att försvara SM-gulden från tidigare år och i VM är siktet inställt på final.

– Vi har stått i två EM-finaler nu och kommit fyra och trea. Klart att vi vill upp på pallen även på VM, säger Tyra.

– Det värsta med att åka ut tidigt är inte att man får en dålig placering. Det är att man inte får upp på golvet igen och dansa. Det är ju dansen man brinner för, säger Rasmus.

Hur det än går i mästerskapen är en sak säker. De kommer att fortsätta med det de tycker allra mest om.

– Dans är min framtid. Jag vill gå estetisk linje på gymnasiet och utbilda mig till tränare när min egen karriär är slut, säger Rasmus.

– Jag vill gå så långt jag kan inom dansen. Gärna få chansen att dansa bakom kända artister, säger Tyra.

Se när Tyra och Rasmus bjuder på dansshow här!

Mer läsning

Annons