Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många internationella cyklister i Slopefest i helgen: "En jättebra publiksport"

I Slopefest är det inte bara cyklisterna som bedöms – även arrangörsföreningen Alfta Bike park ska betygssättas och de brukar få högsta betyg. – Åkarna säger att det känns som att komma till en stor familj, säger ordförande Kenneth Einars.

Annons

Under torsdag till lördag äger årets Slopefest rum i Nabbabacken i Alfta. Till skillnad från de tre senaste åren är det inte en deltävling i VM – men både arrangemanget och åkarna kommer att hålla lika hög klass som tidigare, lovar arrangörsföreningen.

– Slopefest är det största cykeleventet i Sverige där man tävlar i slopestyle, alltså där man kör i en bana med byggda hinder, gör trick i olika hopp och blir bedömd av av domare, säger Kenneth Einars.

Kenneth Einars är ordförande i Alfta bike park, en förening som bildades 2007.

Anledningen till att Slopefest inte är en VM-deltävling i år är för att göra det lite lättare för arrangörsföreningen. Men VM-cirkusen, som avgörs i 35-deltävlingar, ska vara tillbaka i Alfta till nästa år och föreningen har trots allt en hel del att stå i.

På torsdagskvällen avgörs tävlingen Best trick då cyklisterna kör över en stor barkhög som erbjuder mjuk landning och därför gör mer spektakulära trick än i andra klasser. På fredagen är det kvaltävlingar till de stora finalerna – en för proffs, en för amatörer och en för ungdomar som äger rum på lördagen.

– Det är sjunde året vi har tävlingen och den bara växer och växer. Och vi har många internationella åkare på plats trots att det inte är VM tack vare att vi har så bra rykte. Så kommer delar av Sveriges elit, från Kalix i norr till söder om Göteborg i söder. säger Kenneth Einars.

En tävlande i Slopefest 2013.

Arrangemanget och banan brukar få högsta betyg av domarna.

– Banan håller VM-status även i år. Vi handklipper hela Nabban och de som tävlar här säger att det är som att komma till en enda stor familj.

I slopestyle tävlar kvinnor och män mot varandra – men än så länge finns inga kvinnor i startlistorna.

– Men många av svenskarna anmäler sig först när de kommer på plats. Vi har ett par tjejer som tränar med oss under veckorna, men i det stora hela har vi svårt att locka tjejer.

Publiken kommer nära cyklisterna under Slopefest.

Enligt Kenneth Einars är slopestyle en relativt liten sport i Sverige eftersom det finns mindre än en handfull anläggningar. Men i Europa ser det annorlunda ut och en VM-tävling kan locka över 40000 personer i publiken.

– Det är en jätterolig publiksport. Man kommer nära och det ser brutalt ut när de hoppar. Dessutom har vi en duktig speaker som förklarar sporten för publiken.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons