Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carl Philip – "En motorprins som faktiskt kan köra"

/

Vår krönikör Pamela Andersson rankar de hetaste sportsnackisarna – på sitt unika sätt.

Annons

1. Prins Carl Philip

Han grät flera gånger under det fantastiska bröllopet med Sofia, men frågan är om det inte kom en lyckotår efter den historiska segern i STCC-rallyt för vår nye motorprins också! I alla fall blev jag själv rörd när jag såg prinsens lycka efter helgens lopp i Falkenberg där han framför ögonen på nyblivna hustrun och pappa kungen äntligen fick ställa sig överst på prispallen och spruta ner både sig själv och de andra med champagne. Under åren har jag läst så mycket om Carl Philip Bernadottes motorkarriär, jag har sett alla kommentarer på diverse sajter efter otaliga krascher och avåkningar och läst antydningar i media om hur han fått fördelar i sporten och i stallen på grund av sin kungliga titel och hur han egentligen inte är bra nog. Jag hoppas att Carl Philip inte har läst de värsta påhoppen, men jag är säker på att han känt tvivlet från omgivningen utanför racingfamiljen ibland. Därför är jag så glad för att han äntligen fick visa att han inte är en låtsas-motorprins utan en motorprins som faktiskt KAN köra och som faktiskt KAN besegra den svenska eliten när allt stämmer. Med samma förutsättningar och på samma premisser som de utan en kunglig titel. Jag älskade sagor som liten och jag blir fortfarande så berörd av lyckliga slut. Carl Philips livshistoria så här långt känns som en väldigt speciell story där inga ingredienser saknas. Först hånad för sin dyslexi och retad för att han har svårt att prata i officiella sammanhang – sedan den fantastiska revanschen med ett briljant bröllopstal till kvinnan han älskar, under ett bröllop som hyllats för sin personliga touch. Och så nu detta. Carl Philip täppte till truten på alla och fick både prinsessan, halva kungariket och segerbucklan. DET kallar jag en bra saga!

2. Stjärntränarna

Stefan Edberg mot Jonas Björkman sedan Magnus Norman blivit utslagen. Veckans Wimbledon har varit rena nostalgitrippen för oss som gillar tennis! Men än så länge är det bara familjen Ymer som slagits på banan. De största svenska namnen har istället befunnit sig på läktarna som tränare för stjärnorna. Edberg (egentligen Roger Federer) tog sig ända till final medan Björkman (precis som i Let's Dance) slogs ut i semifinal när Federer besegrade hans adept Andy Murray. Och med tanke på att 15-årige Mikael Ymer tog sig hela vägen till juniorfinalen jublar jag kaxigt: svensk tennis är tillbaka igen!

3. Elise Malmberg

Helt plötsligt känns det som att alla svenska juniorer blivit bäst i Europa. Samtidigt. I helgen var det friidrottaren Elise Malmbergs tur. Från ingenstans (nästan i alla fall), sprang 19-åringen ifrån hela startfältet i JEM22-finalen på 400 häck och vann ett historisk guld. Tiden 55.88 är den fjärde snabbaste tiden (bara Ann-Louise Skoglund, Monika Westén och Frida Johansson har sprungit snabbare) och guldet är Sveriges första i grenen någonsin. Känns som att klassen Årets Nykomling kommer att bli stenhård på Idrottsgalan!

4. "Trevligt Folk"

Drygt 75 000 personer har hittills sett dokumentärfilmen "Trevligt Folk" om de somaliska flyktingarna i Borlänge som aldrig stått på ett par skridskor men som tog sig till Bandy-VM i Sibirien. Spelarna och initiativtagaren Patrik Andersson har hyllats av alla från Stefan Löfvén till DN Kultur, och i höst blir filmen tv-serie på Kanal 5. Men det är svårt att bli profet i sin egen hemstad. Det somaliska landslaget blev nyligen bortkört från sin träningsplan i Borlänge där de tränat under två år(!) för att de, enligt bostadsrättsföreningen som ägde planen, varit för högljudda under kvällsträningarna. Trevligt folk? Not. 

5. TV-fusket

SVT-avslöjandet om att den franske tv-producenten fejkat fullsatta läktare på Diamond League-galan i Paris nyligen fick mig inte att bli lika förvånad som jag kanske borde. Med tanke på att varenda människa lägger filter, raster eller ändrar färger på sina egna bilder på Instagram och Facebook så har konsten att försköna verkligheten blivit så allmängiltig att folk hellre ser en snygg bild än en sann bild. Och det är en förvandling som är både skrämmande och farlig. 

6. Minna Telde

Nybliven mamma, ekonomiska problem, konkurshot och jakten på en EM-biljett. Ungefär så kan man sammanfatta falufödda Minna Teldes tillvaro just nu. Trots det lyckades hon ta en tredje plats i lördagens Grand Prix Special i Falsterbo – bara två veckor efter comebacken efter födseln av dottern Sally. Bäst under press kallas sånt. På tisdag kommer besked om EM-platsen.

7. Justin Gaitlin

Fuskaren är tillbaka. Amerikanen som åkt dit två gånger för doping är återigen överlägsen på 100 meter och för varje lopp han gör blir jag mer och mer förbannad. 100 meter på ett friidrotts-VM har alltid ådragit sig det största intresset, det är mästerskapets krona – och risken är nu att den som står överst på tronen i Peking i augusti är en sportvärldens allra största fuskare. Man kan bli spyfärdig för mindre. 

Mer läsning

Annons