Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carl Ågren – talangen som är bäst när det gäller

/

Blicken är fokuserad och fastetsad i golvet. Tung hårdrocksmusik pumpar ut från högtalarna medan klubbens stjärna, 17-årige Carl Ågren, greppar tag om den 20 kilo tunga träningsdockan.
Sekunden senare åker den blixtsnabbt i golvet med en snärt. Igen och igen.
Det är uppvärmning inför ännu ett pass i Söderhamns brottarklubbs lokaler ute på flygfältet i stadens utkanter, där solen lyser in genom fönstren. Hans tränare Jari Tuohimaa tittar noga på sin adept.
– Det har blivit några timmar i den här lokalen om man säger så, berättar Jari Tuohimaa, som tränat den unge brottaren sedan han var i sjuårsåldern.

Annons

I februari blev han svensk ungdomsmästare i 63-kilosklassen. Bara en månad senare tog han hem junior-SM, trots att han egentligen var för ung. I maj fylldes triumfraden på med att han försvarade sitt guld i ungdoms-NM, där inte ens UVM-femman, estländaren Denis Bolunov, hade något att sätta emot den unge lyftkranen från Söderhamn

Hans tränare Jari Tuohimaa, som var med på Carls första pass redan som sjuåring, är inte speciellt förvånad.

– Han har legat på en hög nivå under några år, så jag har egentligen bara väntat på att de här resultaten skulle komma, säger han.

Och under den första delen av 2015 har allt bara pekat uppåt för 17-åringen. Som belöning har han nu tagit plats i ungdomslandslaget, och i helgen befinner han sig i serbiska Subotica för att tävla i för-EM.

– Det ska bli kul att få gå mot lite annat motstånd än det man är van vid från Sverige. Det är stora brottarnationer som Serbien, Ungern och Armenien. Nu får man verkligen gå mot de bästa, säger han.

Två månader senare avgörs riktiga ungdoms-EM där Carl Ågren representerar Sverige i 63-kilosklassen. En EM-plats som helt och hållet blev bestämd under torsdagen och inte var direkt överraskande, enligt tränaren Jari Tuohimaa.

– Carl har ju visat vad han går för nu, med seger i både USM, UNM och JSM där han i stort sett gjorde rent hus, säger han.

Tuohimaa, som själv är gammal elitbrottare, berättar att Carl Ågren egentligen från början bara var en i en kull av brottare som var ganska jämna. Men medan de övriga i gruppen droppade av fortsatte Carl Ågren, som också visade sig ha det kanske allra viktigaste för en brottare: Psyket.

– Det mentala. Det finns många duktiga brottare på träning, men det blir något helt annat när man går ut på en tävlingsmatta. Det har Carl visat att han har, säger han.

Brottarlöftet själv, som är lite mer återhållsam i sin framtoning håller ändå med.

– När det väl gäller tänder jag till som mest. Jag blir en helt annan brottare och det händer någonting med mig. Jag trivs i de situationerna, beskriver han.

Årets junior- och ungdoms-SM var tydliga exempel på det. I junior-SM kastade han motståndet åt både höger och vänster och noterade 52–3 i tekniska poäng.

Samtliga matcher avgjordes på hans adelsmärke som brottare: Råstyrkan.

– Jag gillar inte långdragna matcher. Jag vill avgöra snabbt, förklarar han.

Tränaren Jari Tuohima fyller i:

– Han är en riktig mästerskapsbrottare. Bäst när det gäller. När det drar ihop sig så går han undan och vill vara ifred. Då är det ingen idé att prata med honom.

Inte läge att komma och vilja ha en intervju då alltså?

– Nej, det går inte, säger Carl med ett skratt.

Carl Ågren flyttade förra hösten till Arboga för att gå brottningsgymnasiet och få bästa tänkbara träning. Han kommer från och med i höst att studera på byggprogrammet, efter att ha hoppat av Hotell- och restaurang.

Så uppladdningen inför sommarens uppgifter sker på de gamla träningsdomänerna, där tränaren Jari Tuohimaa och sparringpartners finns.

– Som brottare måste man få hjälp med träningen. Det är ett stort jobb från hela föreningen som måste till, säger Carl Ågren.

Och i Söderhamns brottarklubb är han redan den mest framgångsrike. Tränaren Jari Tuohimaa tvivlar inte på att det ändå bara är början.

– Jag har haft många talanger, men ingen som nått så här långt. Många slutar när de är omkring 15-16 år. Det gäller att ha viljan att fortsätta träna ännu hårdare i just den åldern. Han kan bli hur bra som helst, säger han bestämt.

Se även: Talangen laddar till för-EM

Mer läsning

Annons