Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brink vann Vasaloppet på rekordtid

Jörgen Brink vann Vasaloppet för tredje året i rad då han vann en spurtuppgörelse. Brink vann på ny rekordtid i Vasaloppet med 16 sekunders marginal.

Annons

– Vi får se om jag fortsätter åka nästa år. Samtidigt vore det snyggt att avsluta på topp, sade vinnaren som kraschade illa en vecka innan loppet.
Det märktes inte mycket på Jörgen Brink att han veckan innan Vasaloppet kraschade rejält på träning. Ett par småsår i ansiktet avslöjade att något hänt.
– Jag skulle gena på ett ställe och åkte i ett skoterspår. Sen i slutet av en backe svängde skotern snabbt - men det gjorde inte jag, berättade Brink efter loppet.
– Just då, när blodet sprutade, var jag orolig men jag åkte inte ens till sjukhus. Det borde jag kanske gjort. Ansiktet tog största smällen men jag slog i ena axeln lite också och hade lite känning av det under loppet, fortsatte han.
Brink var en av de mer aktiva i täten under hela Vasaloppet. Tätgruppen var samlad i stort sett hela vägen, frånsett Jörgen Auklands utbrytning med knappa två mil kvar. En utbrytning Aukland själv inte trodde på.
– Jag fick lucka utan att egentligen försöka. Jag visste att det inte skulle hålla hela vägen. Mina skidor var bra men jag var tidigt sliten, sade Aukland som vann 2008.
Inne i Moraparken med ett par kilometer kvar hade Brink täten, ihop med Daniel Tynell. Men varken Tynell eller någon annan hade kraft att utmana Brink.
– Det kändes bra inför spurten, och jag hade kanske ett litet psykologiskt övertag eftersom jag vunnit innan. Jag ville åka i högra spåret och jag ville vara först på den lilla puckeln på upploppet, berättade Brink.
Hans plan funkade. Även om segermarginalen inte var så stor kändes den mycket säker. Och som på ett brev på posten kom också segertårarna igen.
– Det blir mycket känslor efteråt, när man tar tagit ut sig som man gör.
Om Brink kommer att ge sig själv chansen att vinna en fjärde gång visste han inte själv.
– Det är mycket som måste klaffa om jag ska fortsätta. Blir det en fortsättning kommer jag att trappa ner på träningen och köra mer kvalitet. Vi får se, nu ska jag smälta det här först, avslutade han.
Tvåan Daniel Tynell kände sig också som en vinnare.
– Det är två år sedan jag var på denna nivå, det känns så förbannat skönt att kunna prestera just den här dagen. Jag kände mig pigg hela loppet men så var det det här med Brink, sade Tynell som även 2010 var tvåa efter Brink.
Stanislav Rezac tog ytterligare en framskjuten placering. Han lovade att komma tillbaka nästa år för att försöka vinna.

(TT)

Mer läsning

Annons