Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete med Stockholmsklubbar gynnar Suif

/
  • Ture Rosén från Stockholm börjar till hösten på pingisgymnasiet i Söderhamn.
  • Ett 50-tal ungdomar samlas på lägret i Söderhamn.

För Stockholmsklubbarna ger lägret bra träningsförutsättningar under en intensiv vecka.
För Suif är det en chans att visa upp Söderhamn och rekrytera talanger till pingisgymnasiet.
– Det här är win-win för alla, säger Peter Blomquist om Team Stockholm läger.

Annons

Söderhamns UIF:s träningslokal är fylld till bredden. Vid de 24 uppställda borden utbyts slagdueller mellan de 50-tal ungdomar som är samlade på Suifs läger, kallat Team Stockholm läger. Ett återkommande inslag, och nu samlas ungdomarna för det sista sommarlägret, som pågår under fem dagar.

Hit kommer främst spelare från ett tiotal Stockholmsklubbar, men även spelare från Norrland och Suifs egna led deltar.

– Det finns problem med hallar i Stockholm och klubbarna försöker hitta en lösning på det. Vi var på hugget och sa att vi skulle kunna göra någonting tillsammans. Vi har kört några läger nu och tanken är att fortsätta nästa år, säger Peter Blomquist, huvudtränare på pingisgymnasiet i Söderhamn och a-lagstränare för Suif.

Stockholmsklubbarna, däribland Spårvägen, Järfälla, Sundbyberg och Kärrtorp, får under lägret träningar under förutsättningar som inte finns på hemmaplan. Men Suif går inte lottlös ur samarbetet. Förutom att klubbens egna ungdomar får bra träning finns det andra tankar hos arrangörsföreningen. Nämligen att väcka ett intresse för pingisgymnasiet i Söderhamn.

– För vår del är det viktigt att rekrytera till pingisgymnasiet och dom här spelarna är i åldrarna att det snart är dags för det valet. Vi behöver vara mer aktiva och synas, för det finns även gymnasium i Köping och Stockholm. Vi har kanske inte varit tillräckligt aggressiva.

Tidigare har Suif främst riktat blicken mot andra delar av landet än Stockholm, men tiderna förändras.

– Vi har främst jobbat mot Norrland. Men utbudet tunnas ut och därför behöver vi se söderut, det är ett bra och viktigt steg.

Att strategin fungerar är snart 16-årige Ture Rosén ett bevis på. Han spelar för Norrtull i Stockholm och är ett återkommande namn på lägret i Söderhamn. Till hösten är det dags för gymnasiet – och då lämnar han huvudstaden för att studera vid pingisgymnasiet i Söderhamn.

– Jag har varit här och tränat på Team Stockholm läger, det är en väldigt bra sparring här. Jag fick höra att jag fick flytta hit om jag ville, till gymnasiet. Och den bästa träningen finns här, så det ska jag göra, säger Ture Rosén.

Han har spelat bordtennis sedan han var nio år och ser fram emot att få bättre träningsmöjligheter och att satsa fullt ut på pingisen.

– I Stockholm tränar vi i en skola. Jag vill gärna träna mer men det är inte möjligt, det kommer jag att få göra här. Det är en bättre hall, möjlighet att köra morgonpass och såna saker.

Var ser du dig själv om några år vad gäller pingisen?

– Jag vet inte, faktiskt. Jag tar ett år här i Söderhamn nu, då jag ska träna mycket och spela många tävlingar. Sen tar jag det därifrån.

Mer läsning

Annons