Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mot revansch i London-OS

/

I Moskva avgörs kommande vecka lag-VM i bordtennis. Suifaren Jens Lundquist, 38:e-rankad i världen, är given etta i det svenska laget som ska försöka förbättra 17:e-placeringen från det senaste mästerskapet.

Sporten träffade veteranen strax före ett träningspass i Verkstäderna där övriga suifare drillat honom ett par dagar för att få VM-spelarens form att närma sig zenit.

Annons

Dags för lag-VM. Hur står det till?

– Jo, tack det är bra. Jag har just varit på landslagsläger i Köpenhamn och allt känns bra.

Hur stort är ett lag-VM, egentligen?

– Det är ju inte så stort för oss i Sverige, men i många andra länder är det otroligt stort. Det kanske inte varit så spännande de senaste åren eftersom Kina varit för bra och alla har vetat att de ska vinna. Det tror väl de flesta i år också, men har Tyskland, Japan och Sydkorea bra dagar kan de slå Kina.

Tävlingarna avgörs i Moskva. Har du spelat i den ryska huvudstaden förr?

– Nej, faktiskt aldrig. Jag har bara bytt flyg i Moskva. Men EM gick i Sankt Petersburg nyligen och jag tror det kommer att bli ungefär det samma. Skillnaden är att kommer att spelas i en jättestor hall i Moskva.

Du har ju varit med i Sverige- och världseliten ett bra tag nu, men är det några världsdelar du ännu inte spelat i?

– Afrika och Australien. Egypten har en pro tour-turnering, men jag har inte spelat den och Australien hade tävlingar just när jag var på väg in i landslaget men det blev aldrig att jag fick spela där. Jag hoppas få chansen, det vore kul.

Hinner du se något av städerna du spelar i?

– Det är lite olika. Är det en pro tour-turnering hinner man inte se så mycket. Då kommer man till tävlingarna samma dag eller dan före den börjar, sedan spelar man och sedan åker man hem när den är slut. Vid andra turneringar försöker jag se någonting av platsen, i alla fall gå ner på stan och kolla. I Moskva ska jag försöka ta mig ner till Röda Torget.

Du har ingen udda hobby, frimärkssamling eller liknande, som du kan ha glädje av när du reser?

– Nej! Jag läste senaste jag flög om en som hade som en liten hobby att skriva en kommentar om alla platser han besöker. Synd att jag inte kom på det när jag började resa och tävla!

Favoritplats?

– Japan är bra. Där har de bra mat och det är vänliga människor, och så är det rent och snyggt där. Brasilien är ett häftigt land också. Jag har varit där tre gånger och dessutom spelat bra, så den platsen gillar jag. Chicago och Florida är andra roliga platser att ha spelat på.

Skulle du säga att du har gnistan kvar för bordtennis?

– Ja! Den senaste säsongen i Tyskland har varit stenhård och alla matcher har varit tuffa. I Frankrike fanns det väl bortamatcher med lång resa där man visste att man skulle vinna. Då kanske det inte var lika roligt. Inför lag-VM är det lätt att tända till. Och så siktar jag efter en bra start på pro tour-säsongen att kvala in bland de 16 som får spela finalen.

Hur går det för Sverige i lag-VM? Det gäller att vara bland de tre i gruppen för att gå vidare.

– Det blir stentufft. Vi börjar mot Ukraina på söndag och de ska vi ... bör vi slå, annars hamnar vi i en dålig sits. Sydkorea är klara favoriter i gruppen, medan vi och övriga lag i gruppen, Taiwan, Rumänien och Tjeckien, är helt jämna.

Hur långt fram har du planerat din bordtennisframtid?

– London-OS 2012. Förlusten tidigt i Peking-OS svider fortfarande lite grann. Jag vill ha revansch!

Mer läsning

Annons