Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs Trail Race större än någonsin

/

På söndag avgörs den fjärde upplagan av terrängloppet Bollnäs Trail Race. Ett lopp som växer för varje år.
Pär Olofsson, en av arrangörerna, tror att den nya friskvårdstrenden kan leda till deltagarrekord.
Runt 200 personer har i dagsläget föranmält att de tänker springa.

Annons

På fyra år har Bollnäs Trail Race vuxit både i deltagarantal och i antal distanser. När loppet startade 2012 fanns två distanser att välja mellan, 10 km och 5 km. 2013 utökade man med Lilla Trailen över 2 km för de lite yngre löparna. I år lägger man på ytterligare en distans – Knatte Trailen. En 650 meters bana för de allra minsta.

Läs mer: Minns ni hur det gick i fjolårets Trail Race?

– Vi fick förfrågningar redan när vi startade för fyra år sedan om varför vi inte hade kortare lopp för de mindre löparna. Nu har vi möjlighet att anordna sådana lopp också och vi hoppas att intresset för dem kommer att öka, säger Pär Olofsson, som menar att de mindre löparna måste ta de chanser som ges att springa:

– Det är inte så många förhandsanmälda i nuläget, men det brukar fyllas på med folk som anmäler sig på plats på morgonen. Det finns inte många sådana här lopp i Hälsingland. Växer man upp här får ta alla chanser man kan att springa lopp.

Den ökade friskvårdstrenden ger Pär Olofsson hopp om att även de långa loppen kommer att växa.

– Det är mycket mer fokus på motion och hälsa nu, än det var för fem år sen. Intresset stärks kring alla typer av liknande aktiviteter. "Förnedrings–TV" har fått svenska folket att vakna upp och se att man kanske borde röra på sig lite mer, menar Olofsson och fortsätter:

– Nu kan gemene man vara med och springa, det är mer accepterat. Man utmanar vännerna eller grannen och springer tillsammans. Vi hoppas väl på ett deltagarantal kring 350 i år.

Efter fjolårets lopp fanns funderingar på om loppet skulle få ingå i terrängloppstouren, något som skulle ge högre tävlingsstatus för Bollnäs Trail Race. Pär Olofsson förklarar att inget är bestämt än, men att en dialog förs mellan olika parter.

– Vårt event är intressant, men de kan inte ha med hur många tävlingar som helst. Vi är inte beroende av att få vara med heller. Vi riktar oss mer mot bredden än mot tävlingseliten. Visst skulle vi säkert kunna locka folk från andra delar av Sverige att komma hit och springa, men det skulle nog inte påverka bredden i närområdet, säger han.

Några stora namn lyckas arrangörsklubben Rehns BK ändå locka till Bolleberget. Hemmasonen Jesper Lysell, som har vunnit tre år i rad, kommer troligtvis till start. Dessutom kommer skidåkaren Anders Södergren tillbaka för att ta revansch efter fjolårets andra plats, då han sprang fel och förlorade tid mot vinnaren Lysell.

Läs mer: Här började Lysells segersvit

Mer läsning

Annons