Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björklund kritisk till EM–arrangörer

/

Förra veckan avgjordes fält–EM i bågskytte i Polen. Lina Björklund från BSK Edsbyn tog brons, men var mycket kritiskt till arrangörerna efter tävlingen.
– Det var katastrof, säger hon.

Annons

Efter en säsong med stora framgångar avslutade Lina Björklund sitt utomhustävlande med fält–EM i polska Rzeszów förra veckan. Efter en tung inledning lyckades hon till slut knipa ett brons.

– Min MS (multipel skleros) gjorde att jag första dagen glömde bort hur jag skulle hålla strängen vid vissa avstånd. Jag fick chansa helt enkelt och tappade en massa poäng. Men jag lyckades hanka mig vidare, säger Björklund, som dessutom chockades av väderförhållandena:

Läs mer: Björklund laddar för EM

– Det var fruktansvärt kallt! En helt annorlunda kyla än i Sverige och det blev bara kallare och kallare. Ingen av oss svenskar hade skjutit i sådan kyla tidigare.

Efter tävlingarna var det arrangörernas utformning av banan som väckte starkast känslor hos Björklund.

– Vi stod och sköt mot varandra. Skulle man gå och hämta sina pilar hamnade man bakom nästa mål. Man fick hela tiden se sig om så att det inte vara någon i närheten när man skulle skjuta, berättar hon.

Ett öppet landskap och en liten yta gjorde att patrullerna hamnade mycket nära varandra.

– Normalt sett när jag är ute och skjuter på tävling och tittar mig omkring brukar jag se en eller två andra patruller. Nu såg jag 16. Av totalt 24. Så ska det inte vara.

Läs mer: Lina Björklund laddar mot efterlängtad medalj

Tävlingarna avgjordes i närheten av ett slott. Vid flera tillfällen passerade hundägare, bärplockare, volontärer eller publik runt tavlorna. Björklund berättar om att hon vid ett tillfälle stod i en vallgrav och sköt, när plötsligt en barnfamilj gick förbi.

– Jag sa åt dem att vi höll på att skjuta där och att jag inte hade någon lust att råka träffa deras barn, men de bara tittade helt oförstående på mig.

Det här var första gången Rzeszów arrangerade en större tävling och arrangörerna hade redan ändrat bansättningen en gång för att göra den säkrare. Trots det fick domarna vifta och skrika för att deltagarna inte skulle skjuta när det var folk i närheten.

Läs mer: Lina Björklund årets bågskytt

– Efter tävlingen bad domarna oss att inte lägga ut bilder från tävlingarna på sociala medier, för att det skulle svärta ner sporten, säger Lina Björklund.

Om allt går enligt planerna ska Polen anordna World Games om två år. Björklund hoppas verkligen att de får ordning på bansättningen tills dess.

– Vi är några som just nu håller på med en skrivelse till federationen, för så här får det inte gå till. Jag ska inte behöva vara rädd för att råka döda någon när jag är ute och tävlar, säger hon.

Nu är utomhussäsongen över och Lina Björklund laddar om för att börja tävla inomhus. Något som hon för ovanlighetens skull ser fram emot.

– Jag brukar vara ganska less efter alla mästerskap, men nu tycker jag bara det ska bli riktigt kul.

Läs också: Lag–guld till herrarna i fält–EM

Mer läsning

Annons