Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mor och son som lever för basketen: "Drömmen är NBA eller Euroleague"

/
  • Denzel Andersson tillsammans med mamma Kristina Andersson.

När Denzel Andersson började spela basket i Hudiksvall hade han mamma Kristina som tränare.
Nu har 19-åringen nått till Basketligan där han vecka ut och vecka in spelar med BC Luleå.
Efter silver i U20-EM i Ungern är drömmarna för framtiden utstakade.
– Det är absolut NBA eller Euroleague, säger Denzel Andersson.

Annons

Denzel Andersson har spelat större delen av sin basketkarriär i Luleå och Sundsvall. Inför säsongen bytte han från BG Luleå till BC Luleå i Basketligan, landets högsta serie.

Var allting började? I sin storasysters lag i Hudiksvall, tränat av mamma Kristina.

– Det var lite speciellt. Hemma var hon mamma men på träningen var hon coach. I början var det lite svårare att hålla isär, men det gick bra att skilja på rollerna, säger Denzel Andersson som nu blivit 19 år gammal och spelat en halv säsong i Basketligan.

Hittills innehåller meritlistan ett EM-silver för U20-lag som han tog med det svenska landslaget i Ungern.

Läs mer: Efter EM-framgången – Denzel till högstaligan

– Jättekul. Att få åka utomlands och möta andra landslag i samma ålder var en helt ny erfarenhet, säger han.

Annars har karriären präglats av att möta spelare som är några år äldre, Denzel Andersson har hela tiden legat några år före. Inte förrän han började på riksidrottsgymnasiet i Luleå började han spela mot jämnåriga.

– Man har fått ta lite hårdare smällar. Åkte man ner i backen var det bara att ställa sig upp och köra igen.

Har det format dig som spelare?

– Ja, det sitter väl lite att bakhuvudet att man spelat mot större spelare genom åren. Jag har blivit van att ta smällarna.

I Basketligan smäller det en hel del. I alla fall mer än det Denzel Andersson varit med om tidigare.

– Det är en helt annan nivå, men det är kul att få testa gränserna och utvecklas. I början var det lite mer skakigt när man inte vågade ta för sig så mycket. Det är annat tempo och annan fysik. Egentligen är allt annorlunda, från storleken på spelarna till detaljer i spelet, säger han.

Karriären har inte gått spikrakt uppåt hela tiden. Under fyra år spelade Denzel fotboll i stället för basket, då klubben i Hudiksvall lagt ner laget. Då stod han som målvakt, någonting som blev naturligt och har hjälpt senare i basketkarriären.

– Det vara mest bara för att hålla i gång, jag var lite större och hade långa armar så därför blev jag målvakt.

Det stora klivet i karriären kom när Denzel Andersson bodde i Sundsvall och spelade i Dragons organisation. Till gymnasiet sökte han till Luleå, och av 40 sökande spelare antogs bara åtta. Denzel var en av dom.

Efter gymnasietiden kändes det självklart att stanna kvar i Luleå, men byta upp sig till BC i Basketligan.

– Jag kände att jag trivdes i staden och tänkte att jag skulle passa in i klubben.

En gång har han mött sin förra klubb, Sundsvall Dragons, och i januari är det dags igen. Då i förra hemmahallen i Sundsvall.

– Det var speciellt och nervöst innan förra matchen och som tur var vann vi. Jag tror det blir mer nerver när vi åker till Sundsvall, till en hall där man vuxit upp och kollat på många Dragonsmatcher och kompisar som kommer och kollar, säger Denzel Andersson som har ettårskontrakt med BC Luleå, men inte vet riktigt var karriären tar vägen efter säsongen.

– Vi får se vad som händer. Jag har inga planer just nu, det här året var mest för att skaffa erfarenhet och utvecklas som spelare och stanna i ligan, säger han.

Om basketen någonsin ska ta fart på riktigt i Hudiksvall igen, krävs vissa åtgärder tror Denzel Andersson.

Läs mer: "Det finns ett växande intresse för basket"

– Man måste kolla av intresset. Det gäller att någon tar fram projekt, småsaker som kanske en basketcamp i en eller två veckor. Man får testa och utgå från hur stort intresset är samt hur många som är villiga att hjälpa till i en klubb, säger han och minns tillbaka på sin egen barndom kring basketplanerna på Håsta.

– Då var det nästan alltid fullt på planerna varje dag på sommaren. Senaste tiden när jag varit hemma och hälsat på har det nästan varit helt tomt på planerna, säger han.

Mamma Kristina Andersson var med och startade upp basketverksamheten i Hudiksvall en gång i tiden. Hennes filosofi gick inte ut på att toppa ungdomslagen eller liknande, det gällde att ge spelarna en grund för att ta sig vidare uppåt.

– Det fanns en klubb i Hudiksvall och dom ville att någon skulle ta över. Då tog jag den chansen. Jag har levt tillsammans med Denzels pappa och det har blivit mycket basket genom åren. Jag spelade själv när jag var yngre, säger hon.

Denzels pappa Jay var med i Boston Celtics mästarlag i NBA från 1976 och har därefter varit tränare i Sundsvall Dragons under lång tid. 2009 avled han efter en tids sjukdom.

Men basketen levde vidare hos familjen Andersson. Även om en bilolycka gjorde att Kristina inte kunde fortsätta träningsverksamheten i KFUM/KFUK Hudik.

– Jag hade utbildningar i Finland och Sverige och hade också en förfrågan om att utbilda coacher i Georgien. Men när det var dags så var kriget där så nära inpå så jag fick tyvärr inte uppleva det. Sedan var jag med i en bilolycka så jag kunde inte fortsätta coacha på grund av skador i rygg och nacke, säger Kristina Andersson.

I dagsläget finns en basketklubb i Hudiksvall som heter Hudiksvalls BBK. Kristina Andersson hoppas att basketen kan få ny fart i stan. För talanger saknades inte under tiden hon var tränare.

– Många spelare i klubben hade kunnat komma vidare, säger hon.

Mer läsning

Annons