Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås blev Bästerås

/
  • Så här nära var Stefan Larsson från att ge Broberg poängvittring när han sprätte upp bollen på Daniel Kjörlings axel i mitten på andra halvlek.

Broberg har fasligt svårt för Västerås. Det besannades än en gång på fredagskvällen när de regerande svenska mästarna gjorde klara 6–2 i elitseriemötet med i form-laget från Söderhamn.

Annons

Det sägs att skottar är snåla.

Då har de aldrig sett Västerås bandyelva i tvåmålsledning. Den bjöd inte Broberg på en millimeter i fredagskvällens möte på Hällåsen. Därför gick det inte med bästa vilja i världen att prata sig ur 2–6 (1–4).

Fast många är vi som undrar vilken utveckling matchen hade fått om:

* Adam Gilljam överlistat briljante VSK-målvakten Daniel Kjörling i den femte minuten.

Eller om:

* Ted Bergström förvaltat sitt friläge minuten senare.

För att inte tala om:

* Samme man hade utnyttjat friläget han fick ytterligare en minut därpå.

Om inte om hade funnits hade det stått 4–0 till Broberg redan efter sju minuter, ty redan i den första matchminuten hade Robert Dammbro lotsat in Söderhamnslaget på samma väg som man tog in på i 8–4-segern mot Edsbyn i onsdags. Robert Dammbro tog hand om returen på Stefan Larssons snabba frislag.

– Västerås sa att de aldrig hade varit med om sådan offensiv som vi svarade för de första 30 minuterna, sa Brobergstränaren Svenne Olsson.

– Hade vi bara satt två av de chanserna hade de fått jaga i stället. Nu fick vi jaga och då är Västerås svåra, sa tränarkollegan Stefan Clahr.

Efter den virvlande inledningen hade västmanlänningarna lite flax när laget kvitterade på hörna. Anders Bruuns hörnskott letade sig in i maskorna efter att ha studsat på både skridskor, klubbor och benskydd dessförinnan.

Ett knackskott av Victor Engström ledde sportklubben från Västerås fram till 2–1 efter drygt 20 minuter och plötsligt hade laget tagit plats i förarsätet. Än bekvämare satte sig VSK till rätta när samme man tog vara på ett missat skott och lade in 3–1.

Av Brobergs spel från i onsdags syntes inte mycket. I stället tappade man boll på oroväckande sätt mitt på egen planhalva eller så stod man bekvämt och tittade på, som när Jonas Nilsson använde Brobergsspelarna som slalomkäppar, innan han rullade in 4–1 i 45:e minuten.

– Strax efter att vi hade gjort 2–4 i början på andra hade Stefan Larsson ett skott i axeln på Kjörling, funderade Svenne Olsson apropå hur matchen hade kunnat få liv.

Sedan visade Västerås prov på utmärkt "så bevakar man ledningen-bandy" och tillät inte hemmalaget att komma riktigt nära. Och när man gjorde det stod Daniel Kjörling i vägen.

Det blir lite av en JAS-krasch när ni efter flera bra insatser förlorar så klart mot Västerås?

– Nja, jag tycker inte det, sa Svenne Olsson. Vi ska komma ihåg att Västerås är regerande svenska mästare och vi måste acceptera att vi förlorar mot ett bättre lag. Och det är mycket vi kan ta med oss i från den här matchen, inte minst i anfallsväg.

Redan på söndag är det dags att plocka fram de anfallskvaliteterna igen. Då gästar Kungälv Hällåsen. Västsvenskarna ligger och skvalpar på tolfte plats, sju poäng efter Vänersborg, men tio före Falun.

Läge för två pinnar i jakten på den nervkittlande slutkampen om en slutspelsplats. Då med gratis entré. Kan det locka söderhamnarna till Hällåsen?

I går var det bara 1 411 på plats.

Mer läsning

Annons