Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sent ryck räckte

/
  • Broberg saknade inte chanser mot ett decimerat Haparanda/Tornio men det var inte förrän slutskedet av matchen som bollen letade sig in i gästernas mål. Som på bilden då Daniel Jonsson krånglar in viktiga 2–3. Vändning fortsatte och Broberg gick fram till 6–3 mot ett slutkört bortalag och tog första segern i elitserien.

Haparanda/Tornio kom till Hällåsen och tryckte gasen i botten.

Broberg sattes under hårda prov innan bensinen tog slut för Norrbottenslaget och poängen stuvades in på Hällåsen.

– För vår moral och framtid var det här viktigt, säger Svenne Olsson efter att 1–3 blivit 6–3.

Annons

Broberg och Haparanda/Tornio inledde matchen på helt olika sätt.

Det stämmer bra även med avslutningen.

Broberg körde ända in i kaklet som det heter på simmarspråk, medan H/T Bandy trampade vatten. Scenariot har sin förklaring. På slutet fanns de ytor som inte fanns i början då gästerna chocköppnade med en press som inte hade skämts för sig i en K1-ring.

– Jag är djupt imponerad av Haparanda. Ett otäckt spel för oss, helt annorlunda. Den press vi var utsatta för har jag aldrig varit med om. Det finns inte en chans att de åker ur, säger Svenne Olsson, när han pustar ut efter matchen och hjärtat trillat tillbaka från halsgropen.

En annan viktig faktor för att Olsson kunde pusta ut och räkna in två poäng stavas Markus Hiukka. Den förre Broberghjälten klagade på ett domslut sedan han visats ut och fick syna det röda kortet i minut 42.

– Det kändes bra, det var roligt att komma hit. Men den där domaren... Svårt att beskriva med ord hur det känns, det här är tungt, säger en bedrövad Hiukka, som dittills varit stabil som näst sista utpost.

Med nio utespelare mattades H/T Bandys press något. Rejält tungt blev det när domaren Roland Fager, Köping, uppmärksammades på att H/T hade en spelare för mycket på banan. Ett andra lindrigt matchstraff blev för mycket för ett tappert bortalag.

– Solklart att det blev så. Men det var slitsamt, det ska gudarna veta, säger Svenne Olsson.

Broberg stoppades bara av egen oskärpa och gästernas storspelande målvakt, Marko Herajärvi. Men även han fick ge sig till slut. Framåt hade H/T inte mycket sedan Broberg genom Daniel Jonsson och Stefan Larsson reducerat och kvitterat till 3–3. Med mjölksyra upp till axlarna kunde gästerna sedan inte stoppa Stefan Larsson som själv stod för två mål och låg bakom P-J Wikströms balja då Broberg ordnade segern under några heta slutminuter.

– Det här var grabbarna värda, säger Brobergs tränare.

Dubbelt deppigt var det i Hiukkas gäng.

Förutom förlusten mot Broberg så kom uppgifter om att H/T riskerar att förlora alla sina inspelade poäng sedan flera av klubbens nyförvärv har spelat utan att vara registrerade. En käftsmäll efter en stark insats i inledningen av serien.

Mats Westling, ordförande i bandyförbundets tävlingskommitté, konstaterar i Sportbladet att fallet är ovanligt.

– Det är beklagligt. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Westling, som ser poängavdrag som ett alternativ, möjligen bötesstraff.

Han lovar besked inom de närmaste dagarna.

I H/T är förhoppningarna om ett lindrigt straff inte stora.

– Tappar vi poängen blir det tufft. Men bandyförbundet vill inte att vi ska vara i elitserien, säger Markus Hiukka.

Mer läsning

Annons