Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rysk målkung på Bollnäsbesök

/
  • Hårdskjutande bandyryssen Nikolaj Afanasenko och hans fru Galaina är just nu på besök i Bollnäs. Afanasenko spelade i Bollnäs för 20 år sedan.

För 20 år sedan sköt han Bollnäs kvar i division 1.

Han kom för att leverera och han svarade upp till förväntningarna

Nu är Nikolaj Afanasenko tillbaka. Den här gången som turist i staden som ligger honom varmt om hjärtat och hos vänner han aldrig släppt kontakten med.

Annons

Nikolaj Afanasenko och hans fru Galina bor på Runvägen i Bollnäs under sitt besök. Här känner sig Nikolaj riktigt hemma. Det var här hos Bertil och Ingrid Johanzon han bodde säsongen 1989–90 när han som förste ryss drog på sig den orange tröjan.

– Jag har bara glada och fina minnen från min tid i Bollnäs. Jag spelade med många bra spelare. Patrik Södergren, Robert Lindgren, Patrik Larsson, Urban Wikström, Håkan Karlsson och Cabbe, säger Nikolaj på riktigt bra svenska. Strakt jobbat även den här gången med tanke på att det 20 år sedan Nikolaj lirade bandy på Sävstaås.

Mål är vad som kommer på näthinnan då namnet Afanasenko kommer på tal. Under säsongen i Bollnäs gjorde han 27 mål och räddade kontraktet i ettan för Giffarna. Under sin 20 år långa karriär har det rasslat åtskilliga gånger i nätet. 712 mål blev det innan skridskorna hamnade på hyllan. En siffra som placerar Nikolaj på tredje plats av alla ryska målskyttar genom tiderna. Säsongsrekordet blev fina 51 mål.

Nikolaj är nu 60 år, pensionär och lever och bor med sin familj i Uljanovsk, 90 mil öster om Moskva. Därifrån följer han, så gott det går, Bollnäsbandyn.

– Jag läser tidningen Sport Express och där kan jag se hur Bollnäs matcher har gått.

När Nikolaj bestämde sig för att spela bandy i Sverige och för Bollnäs så blev han den förste ryska spelaren som spelade under kontrakt. Andra hann hit före men då utan påskrivna kontrakt. Att han lämnade Ryssland för ett år tog frun Galaina med en klackspark.

– Det var superbra. Jag hade ändå så mycket jobb att göra så det spelade liksom ingen roll, säger Galina och skrattar.

Nu är de tillsammans i Bollnäs och hälsar på alla de vänner Nikolaj skaffade sig under sin tid här som bandyspelare. Och att paret trivs här bevisar Galina när hon får just den frågan. Hon säger inget, Bara ler stort och gör tummen upp.

Mer läsning

Annons