Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för blaskig bandy

/
  • Så här såg det ut på Sävstås bandyplan den 21 oktober förra året. Kosa Mini World Cup, några dagar senare lyckades Bollnäs genomföra men med stora problem.Foto: Tomas froms

Inför nästa säsong presenterar Svenska bandyförbundets tävlingskommitté två nyheter.
Elitseriepremiären tidigareläggs till månadsskiftet oktober-november och en ny internationell försäsongscup tar plats på scenen.
– Jag hoppas bara att förbundet tänker till hur de lägger matcherna, säger Bollnäs GIF:s sportchef Sören Persson.

Annons

Förra säsongen startade Bollnäs borta mot Villa den 7 november medan Broberg inledde mor Gripen borta dagen därpå. Nu kan båda hälsingelagen utan hall få sin hemmapremiär den 31 oktober. Två veckor tidigare än förra säsongen.

– Jag tycker det här låter lite konstigt och spontant lite överraskande. Skulle det vara väderproblem så kan vi få börja med två bortamatcher och det känns inte bra. Men jag vill veta lite mer hur förbundet har tänkt innan jag säger något mer, säger Sören Persson.

Brobergs tränare Svenne Olsson:

– Det förändrar inte vårt upplägg i stora drag. Det kan vara skönt att komma igång, sista veckan innan brukar bara vara väntan. Men det brukar ju vara sommar när det ska börja, vädret verkar har skjutit sig och det kan bli tufft för oss lag som spelar bandy ute.

Vid den senaste träffen med förbundet lade de klubbar som var med fram ett förslag och önskemål om att göra en road trip. Det vill säga att till exempel Bollnäs skulle spela mot Kungälv fredag och Vänersborg på söndag (lagen dit det är längst att resa). Allt för att klubbarna ska klara en redan ansträngd ekonomi.

– Vi har inte hört någonting från förbundet i den här frågan och det tycker jag är oroväckande. Det hade vi gärna vela veta innan det kommer nya förslag.

När Kosa Mini World Cup genomfördes förra året, samma helg som World Cup i Ljusdal, hade föreningen stora problem med isen. Vattensamlingar gjorde att matcher fick flyttas och spelas tidig morgon.

– Vi har tagit beslutet att flytta fram Kosa Mini Cup en vecka med tanke på fjolårets isproblem, säger Persson.


* Tar hallfrågan ny fart nu inför kommande seriestart?

– Förhoppningsvis håller vi på att bygga då men det kommer inte att vara färdigt då. Vi måste få samma chanser till förberedelser som andra lag annars blir det två skikt. Hallsvenskan mot övriga Bandysverige, säger Sören Persson.

– Att det var två lag med hall som spelade SM–finalen i år var ingen tillfällighet.

Utöver Edsbyns Champions Cup blir det ytterligare en inomhuscup i september. Det är Ale-Surte som den sista helgen i september står som värd för en internationell cup med tolv lag från fyra länder.

– Vi har redan tackat nej till den cupen. Det är roligt att det blir en cup i Västsverige. Men både Champions cup och Surtes cup och svenska cupen blir helt enkelt för mycket. Jag förstår att Surte vill köra men för oss är cupen inte intressant, säger Sören Persson.

Även Broberg nobbar Surte.

– Nej, jag tror inte att vi åker dit. I och med att vi åkte ur svenska cupen så ligger vårt fokus på Champions cup och World cup. Det kostar att sitta och åka och det känns inte som att vi har råd att lägga pengarna där, vi satsar hellre på träningsmatcher och fler träningar i Edsbyn, säger Svenne Olsson.

Mer läsning

Annons