Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt bud från Vodnik – men Svensson längtar hem: "Spelar väldigt gärna i elitserien igen"

/
  • Anders Svensson laddar batterierna hemma i Edsbyn, och laddar för en ny säsong – frågan är om det blir i Ryssland igen eller Sverige?

Anders Svensson är hemma i Edsbyn igen.
Med sig har målvaktsprofilen ett bud om förlängt kontrakt i Vodnik.
Men också en tydlig brasklapp.
– Jag håller dörren öppen för svenska klubbar, säger den 40-årige veteranen, trött på att sakna familjen.

Annons

Det lackar mot vår – och det innebär som vanligt en väntans tid i villan på Fallrundan strax utanför Edsbyn.

Där har Anders Svensson, sedan länge, sin hemmabas. Den som han saknar alltmer som proffs i ryska ligan.

– Det här har varit det värsta året att vara så långt borta från familjen. Jag har tre grabbar som alla spelar bandy, den här säsongen har jag inte sett en enda av deras matcher. Det där börjar kännas svårt nu, säger "Sverre", som just avverkat sin fjärde raka säsong som proffs i ryska superligan – och den första i relativa topplaget Vodnik från Archangelsk .

– Rent sportsligt har det fungerat bra, jag är ganska nöjd med säsongen, säger Svensson, som i dagarna fick ett kvitto på sitt värde.

Då avslutades en omröstning på nätet där supportrarna adlade Anders Svensson till Årets spelare i klubben.

– Det är ju hedrande, och någon boll lyckades jag väl stoppa.

Han kom också att ta en allt mer given plats under säsongen, efter en inledning där han hade att hantera en hård konkurrens från Kazakstans landslagsmålvakt Andrej Rejn.

– Jag stod i 20 av 26 matcher till slut, det var skönt att få den speltiden. Och laget presterade ungefär vad som kunde förväntas, säger Anders Svensson.

Läs mer: Två år i Kazan

Vodnik slutade femma i grundserien, och gav Dynamo Moskva en rejäl match i kvartsfinalen.

– Vi förlorade med knappa 7–8 hemma, och hade 6–6 en bit in i andra halvlek på bortais. De fick en straff där och kunde dra ifrån till 9–6 till slut. Men det var inte så långt borta, berättar "Sverre".

Men i semifinalen hade Moskva inte mycket att hämta mot Jenisej, det blev respass med 0–3 i matcher.

– Jenisej är i en klass för sig. De har bara förlorat två matcher, och vid förlusten mot Moskva i serien åkte de med ett reservlag.

Läs mer: Var aktuell för VM

I den andra semifinalen kunde Bajkal Energy vinna tisdagens femte och avgörande match mot Neftyanik med 4–1, och får därmed spela finalen (26 mars) på hemmaplan i Irkutsk.

Det stod länge 1–1, men enligt uppgift åkte Neftyanik på hela fem utvisningar när Bajkal kunde rycka i slutet av matchen.

– Just med fördel av hemmaplan har nog Bajkal ett bra läge även i finalen. Det fungerar ju lite annorlunda med mycket i Ryssland. Där får man ansöka om att arrangera finalen varje år, och det är väl den klubb som betalar bäst som får den, berättar Anders Svensson.

Frågan är nu vilken final han själv får jaga nästa säsong. Vägen i Ryssland är redan ett givet alternativ.

– Jag har fått ett förslag om att förlänga kontraktet med Vodnik ett år till. Det är inget jättebud, men ändå godkänt för en säsong till, säger Svensson – som samtidigt håller dörren öppen för hugade svenska spekulanter.

– Vodnik vill ha ett ganska snabbt besked, men de får vänta några veckor åtminstone. Jag skulle väldigt gärna spela i elitserien igen, av många skäl, säger en hoppfull Anders Svensson, en av landets bästa målvakter som inte har några tankar på att avsluta karriären – lika lite som den ett år äldre Andreas Bergwall.

– Ålder är bara en siffra. Så länge inspirationens finns där, och det är lika roligt att träna så finns ingen anledning att bromsa. Bandy är fortfarande så jäkla roligt...

Läs mer: Villa vände i dörren

Mer läsning

Annons