Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mental istid är tid för Mats

/

Det var Joakim Thåström som sjöng om Mental istid.
Mats Ek pratar om det.
Idéerna smögs in i våras, slog snabbt rot och ska hjälpa Broberg att roffa åt sig marginalerna att nå långt.
– Grunden är att få alla att dra åt samma håll, säger Ek.

Annons

Mats Ek är mental tränare i Brobergs elitserielag. Ek koncentrerar sig på det som sitter under hjälmen och innanför tandskyddet och har där mött ett gäng som visar en professionell inställning inför ett ämne som inte är helt okontroversiellt.

– Man kan ju inte se på någon hur han tänker, där har vi grundproblemet. Man kan se om någon haltar eller har problem med tekniken, men man ser inte hur en grupp reagerar mentalt. Det funkar inte på alla, det är därför det kan bli fel hela tiden. Det är ett svårt ämne, säger Ek.

Sedan han kom med i staben i våras har det hänt en del. Från början pratade Brobergs spelare och ledare ihop sig om en gemensam grund, något att ta avstamp från.

– Något alla kan stå för. Det finns ingen dold agenda. Jag vet av erfarenhet att det inte blir bra om en tycker si och en annan så. Då blir det svårt, säger Ek, som sedan lotsat laget genom diskussioner, både individuellt och i större och mindre grupper.

Med målet att "få ut bra beteenden", som Ek förklarar. Det genom att till exempel hantera obekanta situationer bättre, hitta något positivt i sin egen insats och reducera antalet felbeslut. Ett arbete på lång sikt och utan fasta mål i form av slutspel och poängnivåer.

– Men inte genom några jätteförändringar, det blir bara konstigt. Alla lösningar passar inte för alla, individen är a och o även i lagsporter. Broberg har kommit jättelångt med det här, de har varit oerhört proffsiga, säger Ek.

Så vad väntas av Villa som kommer till Hällåsen på onsdagskvällen?

Offensivt handlar det mycket om två gånger Andersson, Daniel och Johan.

– Och det finns en Bryngelsson också (Jesper), det är de tre som i stora drag tillåts göra något offensivt. De spelar väldigt strikt disciplinerat. Vi är klara på vad vi kommer att möta, säger Svenne Olsson vars lag har samtliga spelare att tillgå inför onsdagens match.

Mer läsning

Annons