Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höstens problem var som bortblåsta

Det tog tolv minuter. Mer behövde inte Edsbyns IF för att sänka Bollnäs GIF i derbyt som bara var spännande i en halvlek.

Annons

Edsbyn visade kyla och hetta när man gick från 1–1 till 1–4 med både en och två man på utvisningsbänken. Det var en uppvisning i effektivitet och den som trodde att de gamla mästarna hängde mot repen trodde fel.
Bollnäs bjöd i stället 3 200 personer på någonting vi sett tidigare under säsongen: en förbluffande oförmåga att sätta chanserna. Visserligen var Anders Svensson så där tokbra i målet som han kan vara. Men även då Svensson låg raklång och överspelad så darrade hemmaspelarna i avslutningarna.

Ola Johansson har trixat och vridit med startelvan så här långt av säsongen. Den ena skadan har följts av den andra och fortfarande är en stjärna som Daniel Liw borta.
Samtidigt har det varit stora rubriker om de 19 miljoner som hedersordförande Ulf Järvefelt har skänkt föreningen. Det har – naturligtvis – påverkat laget.

På onsdagskvällen märktes ingenting av höstens bekymmer. I stället var det gamla bekanta som Anders Svensson, Magnus Olsson och framför allt den unge veteranen Hans Andersson som tog ansvar och visade den så kallade vägen.
Det var ställningskrig i första halvlek. Efter paus öppnande derbyt upp sig och då var det Hans Andersson och Magnus Olsson som satte fart.

Olssons 3–1 efter 53 minuter och med två man färre kändes psykologiskt matchavgörande. På en fantastisk lyra från Hans Andersson hängde ”Kuben” helt solo in bollen strax ovanför axeln på Bollnäsmålvakten David Borvall. Jag har sett ”den gamle” göra det där målet i 15 år och kommer säkert att få göra det i några år till.
Det här var förstås inte derbyt som Bollnäs omskrivna och lyckade nyförvärv Per Hellmyrs och Pär Törnberg ville uppleva. Men är det något lag som vet hur man stoppar den duon så är det förstås Edsbyn. Ville Aaltonen slet som en tokig och Per och Pär körde så gott det gick, men resultatmässigt blev det en mager utdelning den här kvällen.

Och för Pär Törnberg kändes det kanske extra trist att storebrorsan fick sista ordet i dubbel bemärkelse. I 90:e minuten tryckte Peter Törnberg in femettan på en hörna.

på läktarplats. Supportrarna hängde upp en jättebanderoll med texten ”Cash is king” och ett stort porträtt av ”Sir Ulf” (Järvefelt). Red Farmers ville också visa att man inte grävt ner sig efter höstens motgångar.
Det var länge sedan jag skrev det här: Edsbyn behövde poängen allra mest och det syntes.
Men kom ihåg att Bollnäs fortfarande är ett topplag och spelar något av en seriefinal på fredagskvällen borta mot Villa.

Mer läsning

Annons