Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Froms: Säsongen då det mesta går Bollnäs väg

Det var kanske inte säsongens mest välspelade match, men det var den absolut största kampen och dramatiken vi har sett den här vintern.

En bruten näsa, punktmarkering av Per Hellmyrs och tolv hörnor i baken.

Ingenting kunde stoppa Bollnäs GIF:s väg till Studenternas och en SM-final mot Hammarby den här fantastiska tisdagskvällen i Göransson Arena.

Annons

Det är egentligen en historia för Rekord-Magasinet. I början av februari kom en långtidsskadad finsk målvakt och gjorde comeback.
Och som han har gjort comeback. Timo Oksanen har spelat ut hela sitt register som gjort honom till den världsmålvakt han är. 33-åringen har adderat ett stort målvaktsspel till sina ruggiga utkast och i den femte och redan klassiska semifinalen mot Sandviken var han giganternas gigant. Han stoppade friläge, straff, hörnor, skott och låg bakom de två mål som redan gjort landsmannen Mikko Lukkarila odödlig i Bollnäs GIF:s historieböcker.

Sandviken har surat hela säsongen över att alla lag utom Bollnäs punktmarkerat Magnus Muhrén. Sandvikens vapen i avgörandet var just att punkta Per Hellmyrs. Det är skönt att det minst sagt märkliga draget inte lyckades.
Och det var just Per Hellmyrs som fångade in Oksanens stenhårda kast och friställde Ville Aaltonen till det sanslösa avgörandet på stopptid.
Men den kanske allra största Buster-storyn på tisdagskvällen har förstås Patrik Larsson i huvudrollen. Karriären såg ut att sluta med ett brutet näsben efter en stenhård hörna i ansiktet. Men Larsson såg där han satt ombytt på bänken det vi alla andra såg, att Bollnäs var på väg att tappa matchen. Med kvarten kvar – lagom till ännu en SAIK-hörna – gled han in på planen och spred lugn och rutin. Det är sånt man bara brukar se i filmer från Hollywood.

På söndag spelar Bollnäs sin första SM-final sedan 1956. Det var en annan tid. En annan värld.
I mars 1997 stod jag på Studenternas och såg Bollnäs ta sig tillbaka till allsvenskan och bandyns finrum. 13 år senare är laget framme i SM-final och det enda som är sig likt från den gången är Patrik Larsson.
För ett år sedan kunde ingen tro att BGIF skulle spela SM-final 2010. Men på vårkanten presenterade föreningen några nyförvärv som fick fansen att hoppas. Sportchefen Sören Persson fick också Hans Åström att tacka ja till jobbet som tränare.
Det ”nya” Bollnäs levererade omgående. Oavsett hur det går mot Hammarby är säsongen 09/10 en enda lång succé för Bollnäs GIF.
På söndag spelar två av Sveriges absolut största publiklag SM-final i Uppsala. Jag vågar säga att det kommer att bli nytt publikrekord.
Grattis, Bollnäs GIF!

Mer läsning

Annons