Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett trist moln som skymmer glansen

Det är inget brott att ta emot 19 miljoner kronor. Vilken idrottsförening som helst skulle tacka och bocka och niga likt ett barn inför jultomten.

Och det är inte alls säkert att Edsbyns IF hade någon som helst aning om att pengarna var ”svarta”.

Annons

Vi kan bara spekulera. Men är det någonting jag har lärt mig, så är det att det är bäst att inte spekulera. Det är bättre att vänta på fakta.
Men hur det än ligger till med den här röran, så kastar det en trist och mörk skugga över en av Hälsinglands vackraste idrottssagor alla kategorier.
Upplevelsen kan ingen ta ifrån oss, men minnet av dom där fantastiska gulddagarna på Studenternas får just nu – vare sig vi vill eller inte – samsas med spekulationer och rykten om ekonomisk dopning och svarta pengar.

kort besök i idrottsrörelsen för att höra historierna om hur det var förr i tiden. Den tiden när spelarköpen gjordes över en pytt i panna på stadshotellet med pengar under bordet, eller då bonusen var en ny färg-TV med fjärrkontroll.
Jag har ingen aning om hur det fungerar i dag. Jag vet bara att beloppen inom idrotten är högre, men jag är naiv och vill tro att saker och ting har blivit mycket bättre. Mer lagliga, mer ”vita”.
Jag kan ha fel.
Edsbyn satte tak på sporten, tog fem raka guld och har under 00-talet varit giganterna inom svensk bandy. Klubben har också tillhört toppen då det gäller omsättning och sponsring.

det känt att hedersordförande Ulf Järvefelt misstänktes för grov ekonomisk brottslighet. Senare på sommaren hade finanskrisen nått även Edsbyns IF då lönerna fick sänkas. Ekonomin har också påverkats av att allt fler hallar har byggts runt om i Sverige.
Jag hoppas att Edsbyns IF klarar sig igenom det här. Både för Hälsinglands och sportens skull.
Den jämnaste och häftigaste elitserien på massor av år har precis bara börjat. Men ändå har jag mest läst rubriker om kommunala bandyhallar med tvivelaktigt budgetunderlag, klubbar i ekonomisk kris, lag som dragit sig ur och ett VM-arrangemang som är rena rama cirkusen.

bandy verkar helt klart vara rejält i ekonomisk gungning.
Och så här i ett disigt och mörkt november hänger det där trista molnet och skymmer glansen från fem fantastiska guldfinaler.
Går det att putsa bort?

Mer läsning

Annons