Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter tio år i förbundet – nu sätter Prytz punkt: "Vi får mycket skit, men mycket görs"

Hon har brunnit och jobbat aktivt för ungdomsbandyn i tio års tid. Men nu lämnar Ulrika Prytz sitt styrelseuppdrag i Svenska bandyförbundet. – Det har varit fantastiskt roligt, säger hon.

Annons

Sedan 2006 har Ulrika Prytz varit en nyckelperson i Svenska bandyförbundets arbete med ungdomsbandyn. De tre senaste åren har hon varit ordförande i utvecklingskommittén som jobbar med just ungdomar och utbildning. Hon har dessutom suttit med i beslutsgruppen för Riksidrottsförbundets ungdomssatsning Idrottslyftet och har även varit överledare när damlandslaget vunnit VM-guld.

Men nu sätter Ulrika Prytz punkt för styrelsearbetet inom svensk bandy.

– Det är världens roligaste sport och bandyfamiljen är en stor och härlig familj. Jag har suttit med många smarta människor som jag lärt mig otroligt mycket av, säger Ulrika Prytz, som till vardags driver en bensinmack i Bollnäs.

Har det funnits dalar också?

– Vi får mycket skit och kallas ibland för Kalle Anka-förbund, men det är mycket som görs. Det är en del tuffa beslut som tas och det är svårt i en sån här rörelse eftersom många ser till sin egen situation. Det är lätt att kritisera om man inte ser helheten. Men kritik ska vi ha också, en del saker kanske skulle ha lösts på annat sätt.

Som vad?

– Det är svårt att säga en specifik grej. Beslut som vi tar kanske inte passar alla, men beslut som tas är för att försöka se för alla. Det blir bra för hela Sverige och inte för en enskild klubb.

Ulrika Prytz.

LÄS ÄVEN: Förbundsstyrelsen avslår Kungälvs överklagan i elitlicensfallet

När hon tackar för sig blir Stina Blombäck, som det ser ut i dag, ensam kvinna kvar i förbundsstyrelsen som bestått av tio personer under året som gått. Men Ulrika Prytz tror att fler kvinnor är på ingång i ett annars mansdominerat förbund.

– Vi har ett väldigt starkt damnätverk och det är ett steg i att det kommer öppna upp för mer kvinnor. Bland andra Anna Klingborg och Emma Kronberg är med och kämpar hårt och ger mycket input till valberedningen för att få in mer kvinnor och yngre. Det kommer förändra mycket med könsfördelningen, det är jag övertygad om.

I helgen var Ulrika Prytz i Stockholm och deltog i vad som var hennes sista distriktsmöte i Svenska bandyförbundet. Nästa projekt inom ungdomsbandyn är att få mer aktivitet på de isar runt om i landet som de anser används för lite.

Hur gör man det?

– Mer samarbete med skolorna och att utveckla konceptet Skridskokul som varit otroligt lyckosamt. Det är svårt att få isar som inte har så mycket aktivitet attraktiva för kommunerna, så det vi enades om i helgen var att alla ska jobba mot och satsa för att få fler utövare på isarna.

Hur känns det i hjärtat att sluta efter tio år?

– Det är lite vemodigt. Jag har inga hard feelings, men tio år är nog lagom eller kanske till och med för lång tid egentligen. Men nu tänkte jag vara farmor på heltid så att äldsta sonen (Niklas Prytz, målvakt i Bollnäs) kan bedriva sin sport, säger Ulrika Prytz, som fick två barnbarn inom loppet av åtta månader när yngste sonen Marcus också blev pappa.

– De kommer behöva hjälp och på den fritid jag har vill jag ställa upp för dom i stället.

Och att vara nybliven farmor, hur är det?

– Det är fantastiskt, jättekul. Men jag förstår inte hur jag kunde bli så gammal, säger hon med ett skratt.

LÄS ÄVEN: Ulrika Prytz om Mini World Cup: "Utan hall kan vi leva farligt"

Så här säger förbundsstyrelsens ordförande Stig Bertilsson om att Ulrika Prytz hoppar av sitt styrelseuppdrag efter tio år:

– Det är en förlust, hon har gjort ett bra jobb med ungdom och utveckling. Vi ser med stor tacksamhet på jobbet hon gjort hittills och vi hoppas att hon kommer tillbaka till bandyn.

Ulrika Prytz kommer även att lämna sitt styrelseuppdrag i Bollnäs GIF.

Ulrika Prytz.

Mer läsning

Annons