Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Edsbyns målvaktstalang hoppas på publikfest i Ryssland: "Det ska bli mäktigt"

/
  • Adam Björk, här i Ljusdals tröja, ser fram emot äventyret i Ryssland.

Målvakten Adam Björk blev reserv till hemma-VM för P15-landslaget för två år sedan. Nu får han i stället chansen i P17-VM, där Sverige är på jakt efter guldet och revansch mot Ryssland inför deras stora hemmapublik.
– Det sägs att det redan sålts 3 000 biljetter, säger Björk.

Annons

Adam Björk, som fyller 17 år i maj, har redan haft en händelserik säsong. Han står till vardags i P18-laget i Edsbyn, där han också går första året på bandygymnasiet. Han finns också med på bänken i Edsbyns P20-lag och efter att Ljusdals profil Jonas Svensson drabbades av sin mystiska skada har han dessutom fått följa med på bänken i Ljusdals allsvenska matcher.

Läs mer: Ljusdals målvakt om underliga sjukdomen: "Kan inte säga vad det beror på"

– Det har varit ganska mycket nu, men det är bara roligt. Att spela matcher är ju det man vill, säger Björk.

I torsdags fick han beskedet om ytterligare ett tungt uppdrag. Han är en av de 16 spelare Magnus "Kuben" Olsson tagit ut inför P17-VM i Archangelsk, Ryssland i slutet av denna månad.

– Det var väldigt kul. Jag hade så klart förhoppningar om att bli uttagen, men det var fyra väldigt jämna målvakter som var aktuella, säger Björk, som blev uttagen som reserv till P15-VM i Ronneby för två år sedan.

Han får nu sällskap i truppen av klubbkamraterna Emil Strandberg, Hannes Kanbjer och Jeremy Nöjd. Från Bollnäs är Philip Flodstam uttagen i truppen och Oscar Westh med som reserv.

Läs också: Magnus "Kuben" Olsson: "Spela för Bollnäs? Så mycket pengar finns inte"

I VM-turneringen ställs Sverige mot Kazakstan, Ryssland, Norge och Finland. För Björk sticker den andra matchen, mot hemmanationen, ut lite extra i matchprogrammet.

– Det sägs att det redan sålts 3 000 biljetter och att de tror att det kommer 5 000–6 000 åskådare till den matchen. Det ska bli mäktigt, säger Björk.

P17-landslaget förlorade semifinalen mot just Ryssland i fjol och åkte hem med bronsmedaljer den gången, efter en storseger mot värdnationen Norge i bronsmatchen. I år är målet att ändra valören på medaljen.

– Många var med i fjol också och det är klart att vi siktar på guldet i år, säger Björk.

Vad vet du om motståndarna?

– Jag vet inte så mycket. Men jag har fått höra att ryssarna är stora, säger Björk som ser fram emot äventyret.

– Jag hoppas att det kommer mycket folk till matcherna. Det ska det vara riktigt kallt där också, men det ska bli kul som fan, säger Björk.

Förbundskaptenen Magnus "Kuben" Olsson ser också fram emot turneringen och tror att hans lag kan hota ryssarna med samma medicin.

– Det är ambitiösa och välutbildade spelare som spelar väldigt klokt. Det är en hel del stora ungdomar som dessutom är duktiga skridskoåkare, säger Olsson om sin trupp.

– Vi ser utmaningen i att vinna mot ryssarna på deras hemmaplan. Vinna vill man alltid, samtidigt som det handlar mycket om utbildning för dessa ungdomar, säger Olsson.

Det är tydligt att Adam Björk är taggad inför mästerskapet, men det är lugnet som han beskriver som sin styrka som målvakt.

– Att jag spelar lugnt och sansat och att jag har en enorm vinnarskalle.

Trots att han redan hunnit få känna på seniorbandy väljer han att ta en sak i taget när han tänker på framtiden.

– Jag ska först gå klart mina tre år här i Edsbyn, sen får vi se vad som händer. Jag strävar så klart mot elitserien, men det är en lång väg dit, säger Björk.

Läs också: IFK Rättviks Viktor Hjelm uttagen till P17-VM i Ryssland

Mer läsning

Annons