Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömmen om VM-guld blev till brons: "Det gör bara ont"

/

VM är över för Sverige.
Det efterlängtade guldet som skulle tas mot Ryssland slutade med en obetydlig tredjeplats efter 4–0 mot Kazakstan.
– Vill du ha en bronsmedalj? frågar förbundskaptenen Svenne Olsson när han möter upp Bandypuls.

Annons

Sverige föll chockartat med 2–3 i lördagens semifinal mot Finland. Besvikelsen i det svenska lägret var enorm, både på prestationen och på domarinsatsen.

Den hade knappast släppt under söndagen. I stället för VM-final mot Ryssland spelade Sverige bronsmatch mot Kazakstan på arenan där Svenne Olssons landslag skulle ta tillbaka guldet från ryssarna.

Läs mer: Krönikör Andreas Tagg: "Ett brons ingen vill ha – men för tidigt att kräva Olssons avgång

Sverige tog ledningen med 1–0 i den fjärde minuten när Erik Pettersson smällde upp en vänsterhörna i nättaket. Det var också han som gjorde 2–0 i inledningen av andra halvlek innan Simon Jansson punkterade matchen med sitt 3–0-mål efter knappa timmen.

Matchen slutade 4–0 efter att Daniel Mossberg gjort sista målet. Bronsmedaljerna som delades ut till spelare och ledare efter slutsignalen var betydelselösa. Förbundskapten Svenne Olsson var fortfarande kvar i gårdagens debacle.

– Vi fick oss en riktig pärla på hakspetsen i går. Vi är nog förvånade fortfarande över vad som hände. Vi kände verkligen att vi hade tron på att stå här som mästare. Finland får matchen exakt dit de vill, men vi är inte nöjda med vår insats. Att se det här komma, det är väl det som är idrott på nåt jävla vänster, säger förbundskaptenen Svenne Olsson med blanka ögon.

Läs mer: Hans Andersson sågar svenska insatsen: "Kosmiskt många snäpp ner"

Hur mådde du när vaknade i morse?

– Det gör bara ont och det är ont fortfarande. Vi sov två-tre timmar i natt och det gjorde ont att bara åka in här på arenan och se isen ligga blank. Vi vet det kommer koka här (i finalen mellan Ryssland och Finland). Vi hade byggt upp helt andra målbilder än det här. Vi hade tron i gruppen och hade spelet också, men sedan hände någonting. Jag högaktar spelarna när man rannsakar sig själva, många spelare var inte nöjda med sin insats.

TV: Millions sågning efter skrällförlusten: "Förvånad över hur ett svenskt landslag kan vara så uselt"

Vad är ditt ansvar i det här?

– Ja, det är det man håller på och rannsakar. Antingen laddade vi på alldeles för hårt och blev tyngda av stundens allvar. Offensivt har vi haft vårt spel som flutit på, där fanns inget att ändra. Det är kanske något i defensiven, men där hade vi pratat om att finnarna bara skulle kasta och lyfta långt. Men självklart, jag är huvudansvarig och har en del i det här.

Hur ska du smälta det här?

– Det här kommer ta lång tid, förmodligen flera veckor. Vi hade ett jättebra snack i morse när vi tittade mot Sandviken (där VM spelas 2017), hur jävligt det än låter. Kraften ska tillbaka, punkt slut.

Supportrar gör sig hörda om avgång, men du är fullt inställd på Sandviken?

– Ja, så är det. Har inte förbundet och spelarna någon annan åsikt, så... Det här är det roligaste som finns och vi har presterat fantastisk bandy, men i semifinalen gjorde vi inte det tyvärr.

Läs mer: Krönikör Rikard Bäckman: "Vi blev blåsta på det vi kommit hit för"

Mer läsning

Annons