Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byborna som ska lyfta Bollnäs

/
  • Många bandyvänner i Bollnäs hoppas att heta nyförvärven från Edsbyn, Per Hellmyrs och Pär Törnberg, ska lyfta blåorange efter två sliriga säsonger.

När Bollnäs GIF lät bomben brisera den 11 maj var det med dubbel effekt.

Två skarpa stjärnor från ärkerivalen Edsbyn skulle lyfta blåorange mot nya höjder.

Ett halvår senare är det dags för Per Hellmyrs och Pär Törnberg att leverera.

Och världens bästa högerhalv och världens kvickaste (?) mittfältare är redo att axla ansvaret...

Annons

En morgonfika på NK, det är ungefär så mycket Bollnäs City det kan bli.

En mild turbulens uppstår när de båda nyförvärven från grannkommunen bekräftar farhågan att dagens bandybakelse drabbats av färgförvirring, som mer rödblå (Edsbyns färger) än blåorange.

Att hänga på sta´n är nu inget som vare sig Per Hellmyrs eller Pär Törnberg ägnar sig åt särskilt ofta.

– Nja, att spela med Bollnäs betyder ju inte att man blir Bollnäsbo för det. Vårt nya hem är snarare Sävstaås, säger Pär Törnberg, som lugnt bor kvar i villan i Edsbyn med sambon, och innebandyesset, Cajsa Hansson.

Per Hellmyrs är närmare händelsernas centrum. Världsstjärnan bor numera i lägenhet på Bergsveden med fästmön Anna-Karin Svenskas, bonusdottern Natalie och ettåringen Gabriel.

– Och det är en till på väg, kommer i april. Så vi behöver lite mer utrymme och letar efter hus, säger Hellmyrs.

Vi sitter på ett klassiskt näste för bandyvänner och förstulna blickar slängs mot bordet i hörnet. Under det halvår som gått efter "bomben" har Per & Pär mött många olika reaktioner...

– ...men de flesta är ändå positiva, många tycker det är kul och bra för bandyn. Att det tisslas och tasslas bakom ryggen, det får man ta. Bara det inte drabbar familjen, säger Hellmyrs, mer van vid läget efter sin tidigare ryska sejour. Som var nära en repris när han fick ett sent bud från Dynamo Kazan.

– Jag trivdes ju bra i Kazan och visst är det lockande med så stora pengar för sex månaders spel, det skulle nog vem som helst köpa. Samtidigt ville jag inte svika föreningen och laget, så det krävdes en del grubbel innan jag tackade nej. Men jag gjorde som vanligt till slut, gick efter magkänslan.

Även "Pärtan" Törnberg hänvisar till magkänslan när han förklarar sin övergång. Ett jättekliv för en lirare med så starka rötter i Edsbyn. Med en pappa (Mats-Åke Persson) som gjorde 200 mål för Edsbyn och en storebror som är ny assisterande tränare. Bollnäs sportchef Sören Persson, kusin med mamma Margareta, spelade också en stor roll.

– Absolut, det var ju Sören som en gång plockade upp mig i Edsbyns A-lag. Samtidigt var det rätt läge om jag ville testa något annat i karriären. Det var liksom nu eller aldrig.

Med hemmapremiären mot Sirius bara dagar bort, är båda laddade och redo ta sitt personliga ansvar för att lyfta Giffarna efter två rätt sliriga säsonger.

Pär Törnberg i en något mer offensiv roll som dynamisk spelmotor på mitten, och Per Hellmyrs i sin mångsidiga roll som dirigent med högerkanten som utgångspunkt.

Men de betonar samtidigt vikten av ett långsiktigt kollektivt tänk, en vinnande lagmaskin byggs inte på en försäsong.

– Det tar ett antal år att bli bäst, det är inget man får gratis. Det kanske viktigaste lyftet i Edsbyn kom när vi helt otippat vann semifinalen mot Västerås 2003, ett jättekliv. Och i Byn kunde vi till slut fokusera mer på motståndare och personliga insatser, eftersom vi hade så´n koll på det egna grundspelet, säger Hellmyrs.

– Kärnan var kvar i truppen år efter år, det är viktigt. Det handlar om att bestämma sig för en spelidé och klara av att följa den. Det är sällan lag går på max i matcher, därför krävs ett grundspel som kan ge seger ändå. Där har Bollnäs varit lite svajigt tidigare, säger Pär Törnberg, som alltid sett på Giffarna som en svår motståndare.

– Men vi blev aldrig riktigt kloka på hur Bollnäs kunde ge oss ett jäkla jobb och sedan falla platt mot lag som Gripen.

Hur långt har då "nya" Bollnäs GIF kommit?

– En bit, och vi har en plattform som går att lita på. Och vi har haft stunder av jättebra bandy, de måste bara bli lite längre, säger Hellmyrs.

– Vi har jobbat fram ett stabilt försvarsspel som också är en viktig bas att börja med. Nu gäller det att alla vet vad de ska göra, att inte längre tänka i pilar och positioner. En process som tar sin tid, säger Pär Törnberg.

De vassa profilerna som ska göra den stora skillnaden är ändå försiktigt optimistiska.

– Vi har såklart ett stort ansvar att bidra. Men det handlar snarare om inspirerande förväntningar än en tuff kravbild, säger Pär Törnberg.

– Det finns också en stor potential i Bollnäs. Det är ett lag och en förening som brinner och vill framåt. Och med en väldig hunger efter framgång.

Och där blev Per Hellmyrs ett språkrör för många, många i det blåorange lägret.

 

 

 

 

 

 

Mer läsning

Annons