Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Broberg – bäst i Sverige på egna talanger

/

Om tre dagar spelas bandyfinalen på Studenternas. Men framtiden finns i Söderhamn. Kuriren-sportens unika granskning visar att Broberg är bäst i Sverige på egna produkter i A-laget.

Annons

Året var nittonhundranittioett.

Han satt på sin mamma Louises axlar i kylan på Hällåsen.

Spelarna, som då var hans idoler, rusade in på planen. En av dem var lite mer favorit än de andra i hans ögon.

Nummer tjugoett.

Jan Bergström.

Ted Bergström var stolt över sin pappa.

Nitton år senare är han själv en av dem som rusar ut på isen. Och hoppas att han, precis som hans pappa var för honom, är en förebild för de unga på läktaren.

Ted är född och uppvuxen i Söderhamn. Och valet att satsa på bandy gjordes i tidig ålder.

– Det är en fin sport. Det är fart, det blir snygga mål och det har alltid legat varmast om hjärtat. Jag prövade på tennis, hockey och fotboll också men det var bandyn som fastnade.

Redan vid tre års ålder tog han sina första skridskoskär vid Faxevallen.

Med hjälp av sina föräldrar.

Hans pappa Jan, som var målvakt för Broberg under många år, har bidragit till Teds framgångar.

– Pappa hjälpte mig en hel del. Vi tränade själva när inte laget hade någon träning. Sedan var han mitt ungdomslags tränare fram tills jag tog klivet upp i A-laget.

Broberg/Söderhamn är ett mycket ungt lag. Det med lägst snittålder i hela Elitserien.

Och, framförallt, är det laget som har flest egna produkter i A-lagstruppen. Tillsammans med finallaget Bollnäs GIF bättre än alla andra elitserieföreningar i att satsa på egna produkter. En satsning som, förhoppningsvis, ska ge långsiktiga framgångar.

Kuriren-sportens granskning visar att Broberg är överlägset andra klubbar i arbetet med att få fram egna talanger. Jämför Broberg som har tolv egna produkter i sin A-lagstrupp med exempelvis söndagens andra finallag, Hammarby IF, som endast har en egen produkt i sin A-trupp.

Per Tapper, Brobergs ordförande, tror på konceptet lokal förankring.

– Det spelet vi har idag har vi byggt upp i fem års tid. Vi låter unga spelare följa med A-laget så de får se vad som krävs för att spela på den nivån. Och i ett val mellan att köpa spelare eller att låta de unga få chansen så är det senare ett givet val, säger Per Tapper.

Samma åsikt om dyra nyförvärv har Brobergs tränare, Svenne Olsson. Han tror också att invånarna i Söderhamn känner större delaktighet i laget när så gott som alla spelarna kommer från samma stad som de själva.

– Mentaliteten i klubben känner staden av. Det är alltid någon som känner någon som spelar i Broberg. Och då är det fler som kommer och tittar på matcherna och, kanske, känner sig lite stolta.

Ted är stolt att spela för Broberg.

För det är speciellt att spela med flera stycken som du har åkt skridskor med sedan bandyskolan.

– Jag tror att det finns någonting mellan oss på planen. Att vi vet automatiskt vad den andre kommer att göra med eller utan boll. Det är något omedvetet som bara finns där i bakhuvudet, säger Ted och fortsätter.

– Vi vände många matcher den här säsongen. Vi vek aldrig ned oss. Så bra lagmoral som det är nu har jag aldrig upplevt under mina år i A-laget.

Och Ted börjar redan se fram mot nästa säsong och kommande år. För om utvecklingen av de unga spelarna som ligger skäret bakom en ordinarie A-lagsplats fortsätter kan åren framöver bli framgångsrika för Broberg.

Och med de ungdomstränarna de har är det inte konstigt att flera generationer av egna produkter tar plats i A-lagstruppen.

– Vi har väldigt bra tränare på ungdomssidan. P18-laget vann SM-guld 2008. Och många av dem spelar idag i vårt A-lag, säger Per Tapper.

Men, hur kommer det sig att Söderhamn får fram generation efter generation med egna bandyprodukter och nu toppar den granskning Kuriren-sporten har gjort – Svenne Olsson har en teori om varför.

– Här i Hälsingland är det den största sporten. Alla är uppväxta med bandy. De följer med och tittar på matcher i tidig ålder så det är självklart en anledning till att många väljer att spela bandy.

Och en som är imponerad av Broberg och klubbens satsning är förbundskaptenen Franco Bergman.

– Broberg är ett föredöme för alla andra klubbar i Sverige. Det är viktigt för alla klubbar att man satsar på sina egna produkter så att städerna känner sig delaktiga i klubben, säger Bergman och tillägger.

– Fler borde ta efter Broberg och deras strategi. Och det är många som försöker göra den typen av satsning. För i längden tror jag att det är det bästa. Inte bara för dem, utan för bandyn i Sverige.

I april börjar försäsongsträningen för Broberg. Men fram tills dess tränar Ted, precis som han gjorde med sin pappa när han var yngre, på egen hand.

Och när våren kommer början även styrketräning, löpträning och innebandymatcher i Idrottshallen för att komma igång inför säsongen 10/11.

Då kommer Ted att strax före träning stanna till med bilen vid Fiskaregatan. Han ska hämta upp sin lillebror Max.

En lillebror som är född – 93 och är, precis som sin pappa var, målvakt i Broberg.

Kommande år kommer alltså att bli intressanta för Sveriges bästa klubb på att utveckla egna talanger.

För nästa generation med egna bandyprodukter har redan börjat ta för sig.

Mer läsning

Annons