Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs klart för SM-final

/

Bollnäs spelar SM-final på söndag.

Stor matchhjälte blev tvåmålsskytten Mikko Lukkarila .

Segern mot Sandviken skrevs till 2-1 (1-0)

Annons

54 års väntan är över!

Bollnäs GIF spelar på söndag den fjärde SM-finalen i klubbens historia.

Med en kompakt kraftsamling, och marginaler på rätt sida, i tisdagens avgörande semifinal kunde Giffarna knäcka Sandviken med 2-1.

De stora matchhjältarna var Timo Oksanen (räddad straff) och Mikko Lukkarila som gjorde båda målen - det avgörande på en straff i sista övertidsminuten.


Jublet ville aldrig ta slut i Göransson Arena.

Det tog en stund innan både spelare, ledare och den stora supporterskaran verkligen fattade att det var sant - blåorange i SM-final mot grönvita Hammarby på söndag.

- Oj,oj det är en dröm man aldrig trodde skulle bli sann, hojtade lagkapten Andreas Westh, som får behålla slutspelsskägget ytterligare några dagar.

En rörd sportchef Sören Persson ville krama hela världen, och konstaterade med bestämdhet:

- Det här måste vara det bästa försvar som någonsin spelat i högsta bandyserien!

En glädjestrålande Pär Törnberg noterade också att alla tidigare straffmissar, och det har varit några, spelade mindre roll när den viktigaste satt där.

- Klart de skulle bli bra, vi kan inte räkna med att ha makten i hela den här matchen. Andra halvlek blev en lång kamp, och som vi kämpade, sade turboliraren.

För supermålvakten Timo Oksanen var det en extra känslosam stund.

- Herrejösses, för fyra månaders sedan stod jag med trunken i handen och funderade på att lägga av, nu ska jag spela SM-final med Bollnäs. Nu kommer tårarna snart...

Det finska burlejonet ska inte bara lira en osannolik final, han är också en av de främsta enskilda orsakerna till Bollnäs klarat det sista steget.

I en relativt svängig och öppen första halvlek spelade han, som vanligt, en huvudroll.

Med ett patenterat, stenhårt och exakt, utkast till vänsterkanten gav han Mikko Lukkarila fritt fram att göra 1-0 i den 19:e minuten.

Sedan räddade han en (tveksamt dömd) straff från Christoffer Edlund. Plus en hel del annat.

Sandviken "överraskade" med att starta med den så illa(?) skadade Magnus Muhrén - men det höll bara en kvart och var inget som Sandviken vann något på.

Även Bollnäs kostade på sig att missa en straff före paus, då Juho Liukkonen sköt högt över sedan Pär Törnberg fällts på genombrott.

Tidigt efter paus gjorde ständigt farliga Daniel Mossberg 1-1, fint frispelad av Daniel Berlin, och resten av halvleken blev (natt)svart. Sandviken tog helt över taktpinnen, radade upp hörnor men Giffarna red ut den långa stormen.

Och vaknade till i slutminuterna, allra mest på övertid när Per Hellmyrs hittar Ville Aaltonen med en öppnande passning och Linus Pettersson i desperation kastar klubban för att få stopp på friläget. Othén räddade skottet, men klubban gav Bollnäs en historisk straff.

Den stänkte nye straffskytten Mikko Lukkarila rätt upp i nättaket.

- Enorm känsla när det sista passet går fram, säger Per Hellmyrs, som fick stå ut med ett häftplåster i Ted Haraldsson under stordelen av matchen.

- Det visste vi om. Det spelar ingen roll. Vi är ett så bra lag, och bra lag förtjänar också tur. Nu ska vi ge 110 procent på söndag.

Tränare Hans Åström sken som en sol.

- De kom runt oss hela tiden i andra, men samtidigt körde vi för att få en enda chans. Oj, så grabbarna är värda det här!

Och de suveräna supportrarna, kan tilläggas.

Nu laddar alla för ännu ett sagolikt kapitel med titeln "SM-final 2010". Grymt!

Mer läsning

Annons