Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blåbärslagen ska bort från bandy-VM

/
  • Svenska bandylandslagets kapten Andreas Westh menar att det är bara tre lag som har chans att nå en final i bandy-VM.

Blåbärslagen ska bort från bandy-VM om Sverige och USA får bestämma.
Under World Cup-helgen i Sandviken kommer det internationella bandyförbundet att ta ställning till ett förslag att banta A-gruppen.
– Man ska inte ljuga och säga att det är fler än tre lag som har chans på final, säger den svenske lagkaptenen Andreas Westh.

Annons

Förslaget, som är ett svenskt-amerikanskt initiativ, går ut på att banta A-gruppen i VM från sex lag till fyra lag. Två viktiga skäl som framförs är att matcherna i VM kommer att bli jämnare samt att turneringen blir kortare – det sistnämnda är särskilt intressant för de städer som kan tänkas vilja arrangera kommande VM-slutspel.

Ett kortare VM skulle också ge länder med mindre ekonomiska muskler möjlighet att vara värd för ett mästerskap.

– Men blir det bara fyra lag i A-gruppen så blir det kanske tuffare att få det att gå ihop ekonomiskt för det land som får arrangera B-VM, säger Sveriges förbundskapten Franco Bergman, som kan se både fördelar och nackdelar i förslaget.

– Det är på två sätt. Det förekommer ju en del ojämna matcher i VM, men samtidigt så kan ju de ”sämre” lagen inte utvecklas om de inte får möta de bästa. Men ur ett svenskt perspektiv så är det ju fördelar med en kortare turnering med jämnare matcher.

Ur spelarnas synvinkel finns det få nackdelar med ett kortare VM. Framförallt skulle det ge mindre slitage.

– Visst skulle man bli fräschare, för även en lättare match sliter, den spelas ju också över 90 minuter. Men å andra sidan så när man ändå är på plats i exempelvis Ryssland kan väl man väl lika gärna spela, det är på två vis, säger Andreas Westh, som villigt erkänner att det finns en del charm i att möta de ”sämre” lagen.

Mer läsning

Annons