Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandybomb: Hellmyrs och Törnberg till Bollnäs

/

Att kalla det årtiondets bandybomb i Hälsingland är inte för mycket sagt.
Både landslagsstjärnan Per Hellmyrs och snabbskrinnaren Pär Törnberg lämnar Edsbyns IF för två år med ärkerivalen Bollnäs GIF.
– Det känns för jäkla bra, säger Bollnäs sportchef Sören Persson, och hävdar att det inte handlar om några fantasilöner.
Och profilerna själva betonar den ”sportsliga utmaningen”...

Annons

Många hade hört vilda rykten, men få trodde nog det skulle bli verklighet.
Bara några nya irrbloss i bandyns silly season.
Men på måndagen, när vårsolen flödade över Sävstaås, glänste det extra av två nya stjärnor i blåorange dress.
Vid ett långbord på VIP-restaurant Lången satt de verkligen där – världens kanske bästa högerhalva Per Hellmyrs och världens kanske snabbaste mittfältare Pär Törnberg. 

Två blytunga profiler som under flera säsonger, inte minst den senaste, varit tongivande när Edsbyns IF befäst sin position som ett av världens bästa klubblag.
Inte så konstigt då med alla nöjda miner vid det bord nyförvärven delade med Bollnäs bandyordförande Anders Strandberg, nye tränaren Hans Åström, Lagkaptenen Andreas Westh och sportchefen Sören Persson.
– För två månader sedan hade vi en vision av den trupp vi ville ha. I dag är den identisk med verkligheten, konstaterade sportchef Persson.
I det målinriktade arbetet med att trimma och slimma truppen ingår att några spelare (som Antti Ekman och Peter Stock) inte fått nya kontrakt. Fredrik Spinnars har själv valt att sluta.
Nu var det dags att presentera spetskompetensen. Och samtidigt poängtera att det inte låg några ”fantasilöner” bakom affären.
– Nej, nej, dagens bandyspelare tjänar inte så mycket som folk tror. Och föreningens totala lönebild blir i år lägre än förra säsongen, inklusive dagens nyförvärv, bedyrade Sören Persson. 

Detta var heller ingen het fråga för nyförvärven själva. Enligt dem själva...
– Alltså, om allt handlade om pengar skulle jag ha stannat i Ryssland. Jag har funderat länge, men nu känns det här väldigt bra och läckert. Det är en makalös utmaning som ligger och väntar, sade 26-årige Per Hellmyrs.
Även hans 27-årige radarpartner, både på och utanför isen, Pär Törnberg fick ta sig en rejäl funderare.
Den snabbe mittfältaren, som troget satt av tre SM-finaler på läktaren, innan han fick komma in och avgöra den fjärde för Edsbyn.
– Det här är såklart ett väldigt stort steg för mig, jag har ju bara spelat i Edsbyn och även trivts superbra där. Jag kände bara att det här var min sista chans att testa något annat, och samtidigt bo kvar i bygden.
– Men jag kan också förstå om det finns de i Edsbyn som tycker det här är dåligt, de brinner ju för sin sak. 

Hellmyrs och Törnberg återkommer till att det var rätt tid för ett nytt steg i karriären, rätt tid för att starta en ny spännande resa.
– Det är ju kittlande att se vad vi kan bidra med i Bollnäs. Det har varit häftiga år i Byn, men när jag kom hem från Ryssland kändes det som jag varit borta en vecka. Allt var liksom samma hela tiden, lite halvtjatigt. Jag ville ha något nytt nu, sade Hellmyrs, som också funderar på att flytta till Bollnäs där sambon Anna-Karin har sina rötter.
Pär Törnberg tänker däremot pendla över kommungränsen. Åtminstone de två raka år som kontrakten är skrivna på.
Om nu inte någon ”ryssklausul” blir operativ.
– Sådana finns det numera i alla kontrakt med de bästa spelarna, konstaterade sportchef Persson, utan att låta alltför orolig. 

I Edsbyn har Per Hellmyrs och Pär Törnberg varit viktiga kuggar i 2000-talets mest vältrimmade och framgångsrika lagmaskin.
I Bollnäs väntar helt andra förutsättningar – och nya krav.
Inte minst från en lika kräsen som svältfödd publik där många redan börjat drömma om de där stora matcherna. Eller slutspel åtminstone…
– Per och Pär passar så bra in i vår idé om en fartfylld bandy. Dessutom har de rätt attityd, det är allt två vinnarskallar, sade tränaren Hans Åström.
Och sken i kapp med solen...

Mer läsning

Annons