Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Junior-SM i bågskytte arrangeras i Edsbyn och Bollnäs

BSK Edsbyn och Bollnäs BSK samarbetar och arrangerar junior-SM i bågskytte. Start blir det på fredag den 15 juli vid slalombacken i Edsbyn med 3D-skytte.

Annons

På lördag är det dags för disciplinen fält vid slalombacken i Edsbyn och på söndag arrangeras bågskytte i tavla vid Sävstaås i Bollnäs.

På fredag väntas 104 barn och ungdomar mellan åtta och 20 år från Helsingborg i söder till Luleå i norr anlända till bågskyttetävlingarna vid slalombacken i Edsbyn. I lördagens fält-skytte deltar några till.

Till söndagens bågskytte i tavla vid Sävstaås väntas 150 unga skyttar.

Läs mer: Medaljer till bågskyttar från Hälsingland under SM

Syskonen Robin och Emma Viklund för BSK Edsbyn deltar i Junior-SM i bågskytte på hemmaplan.

11-åriga Emma Viklund och hennes bror 14-årige Robin Viklund kommer att försvara hemmaklubben BSK Edsbyn i både 3D, skytte mot tredimensionella mål och i fält. De har båda ägnat sig åt bågskytte i tre år.

– Mitt mål är att göra det så bra som möjligt, säger Emma Viklund.

– Mitt mål är att skjuta så bra som möjligt, säger Robin Viklund.

För BSK Edsbyn tävlar även Elvira Woxlin och Amalia Bergkvist. Från Bollnäs tävlar Amanda Hellstenius i både fält och tavla.

Så här ser det ut vid ett av målen i fält. Michael Sigfridsson, Karl-Erik Ekenberg, Pecka Viklund, Margareta Ekenberg, Thea och Greta Björklund samt Emma och Robin Viklund laddar för helgens bågskytte för juniorer i Edsbyn.

Det är andra gången som BSK Edsbyn är med och arrangerar ett junior-SM i bågskytte. Första gången var 2007, året efter att klubben bildades.

– Vi började reka redan i höstas här vid slalombacken i Edsbyn. Det är det bästa alternativet när det gäller att ge publiken möjlighet att titta på tävlingarna. De kan följa tävlingarna vid 70 procent av de 24 målen, säger tävlingsledare Michael Sigfridsson.

Dessutom finns serveringen i Lillbogården och en stor parkering. Sekretariatet för tävlingarna kommer också att finnas i Lillbogården.

Bågskyttarna kommer att följa två stigar som båda är 1,5 kilometer långa. Varje stig bjuder på 12 mål. Publiken följer tävlingarna efter en väg.

På torsdag kommer ett tekniskt ombud från Svenska bågskytteförbundet att besiktiga banorna och även kolla säkerheten för publiken.

– När vi lägger banorna gör vi det ur ett säkerhetsperspektiv för både skyttar och publik, säger Michael Sigfridsson.

Läs mer: Lina Björklund från Edsbyn deltar i VM

Under de senaste två veckorna har ett 10-tal personer från klubben varit uppe vid slalombacken och byggt. Under tävlingarna väntas 15 funktionärer som domare, parkeringsvakter och kökspersonal jobba med junior-SM i Edsbyn.

Det är strongt gjort av en klubb som räknar 55 medlemmar, var av 30-35 är aktiva bågskyttar.

3D är en disciplin inom bågskytte som innebär att man skjuter på tredimensionella mål, som de konstgjorda uttrar Emma Viklund här visar.

Mer läsning

Annons