Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storslalompremiär med förväntningar

/
  • Anthon Cassman, Östersund Frösö SLK, Mattias Rönngren, Åre SLK , Sara Hector, Kungsbergets Alpina,  Nathalie Eklund, Leksands SLK, Kajsa Kling, Åre SLK och André Myhrer, Bergsjö-Hassela Alpina

– Jag brukar inte vara nervös inför en tävling, men nu är jag det, säger Aksel Lund Svindal och det är en uppfattning som han delar med så gott som alla åkare som i helgen finns på plats i Sölden. Det när damerna under lördagen inleder årets världscupsäsong för att sedan ge plats för herrarna på söndag.

Annons

Sverige kommer till start med åtta damer, trots att Jessica Lindell Vikarby slutat och Anna Swenn Larsson är skadad.

I fokus av de svenska åkarna på damsidan står Sara Hector som slutade fyra i storslalomcupen och i vinter slipper hon flera av sina svåraste motståndare från ifjol. Tina Maze tar paus ett år och Anna Fenninger är skadad.

– Nu känns allt bara bra och det är hårt och fint i backen, säger Sara inför hennes femte start i damernas storslalom i Sölden, sedan hon fått känna på underlaget.

Redan första gången lyckades hon kvala till andra åket och slutade 24:a sedan väntade två år utan resultat för att ifjol skrälla med en elfte plats. Det i den backe som antagligen är den svåraste för damerna under hela vintern, Rettenbachs glaciär faller 370 meter och är 2670 meter lång där det inte räcker att besegra den mycket tuffa branten som består av enbart is. Sedan väntar en närmast platt avslutning där det gäller att kunna glida bra.

Kajsa Kling fick fjolårssäsongen förstörd av en skada.

– Nu är allt okej även om jag förlorat ranking i storslalom så får jag ändå starta bland de 30 första.

Hemligheten är att Kajsa har bra så kallade rankingpoäng som styr startordningen för de som inte är topp 30.

– Sex åkare är skadade eller har slutat, så jag tar mig in topp 30, ler Kajsa, som ser fram emot att få tävla igen.

Tredje tjej i backen är Leksands Nathalie Eklund som får en tuff uppgift att ta sig till det andra åket, men hon lyckades med det en gång i fjol och med lite tur klarar hon av den uppgiften.

På söndag är det herrtrion Anthon Cassman, Östersund Frösö SLK, Mattias Rönngren, Åre SLK och André Myhrer, Bergsjö-Hassela Alpina som får försvara de svensa färgerna när nu Matts Olsson är skadad och Calle Lindh slutat.

– Det här ska bli kul, bedyrar Anthon Cassman inför debuten i världscupen i en av de allra svåraste pisterna och samma inställning har Mattias Rönngren.

André Myhrer har slalom som första gren, men brukar få till det i storslalom även i Sölden där han varit 15:e som bäst.

Den som ändå har mest att vinna på att lyckas i Sölden är Frida Hansdotter, med både Tina Maze och Anna Fenninger borta har hon chans att utmana om de två tre allra bästa platserna i världscupen totalt. Vinner det gör Mikkaela Shiffrin om hon får vara hel, men tvåa i cupen totalt kan Frida bli om hon upprepar resultaten från ifjol.

Mer läsning

Annons