Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sponsrat Bregott stoppat i skola

När skolorna i Bollnäs kommun slutade servera feta mejeriprodukter – av besparingsskäl – så erbjöd sig ett cateringföretag i Vallsta att leverera Bregott till ortens byskola, utan kostnad. Skolledningen tackade ja, men nu har sponsringen stoppats.

Annons

Sedan årsskiftet finns enbart lättmargarinet Lätta till smörgåsarna i kommunens skolor och förskolor. Alternativet Bregott, baserat på grädde, togs bort efter sparbeslutet i barn- och utbildningsnämnden.

Beslutet har väckt protester från föräldrahåll – och nådde också företaget Gustavssons Servering & Catering i Orbaden. Ägarna har barnbarn i Vallsta skola och erbjöd sig att sponsra skolan med Bregott-leveranser.

Skolan tackade och tog emot, men efter ett par veckor kom beskedet att de inte fick fortsätta med det. Beskedet kom från förvaltningschefen Inga Malm – efter en diskussion med kommunens kostchef Carina Englund.

- Jag kan inte ta ansvar för att vi hanterar råvaror i våra kök, som inte kommer från våra certifierade leverantörer och som vi har 100 procent kontroll över, säger kostchefen. Vi är skyldiga att hålla koll på leveranskedjan ett steg bakåt – även om det i och för sig är minimala risker med smittspridning via Bregott.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Jan Lahenkorva (S) ser inga problem med att låta företag eller privatpersoner sponsra en skola med Bregott, när kommunen inte längre har råd – så länge det rör sig om oöppnade produkter och så länge det finns Lätta att tillgå.

•Så vem bestämmer i en politiskt styrd organisation?

- Det här borde inte vara en politisk fråga och jag som politiker ska inte lägga mig i hur tjänstemän sköter sina jobb. Och kostchefen begår inget tjänstefel, som vägrar ta emot varorna – även om man från min lekmannahorisont kan tycka att det är lite väl byråkratiskt. Jag har aldrig hört talas om någon som har blivit matförgiftad av Bregott.