Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sponsrat Bregott stoppat i skola

När skolorna i Bollnäs kommun slutade servera feta mejeriprodukter – av besparingsskäl – så erbjöd sig ett cateringföretag i Vallsta att leverera Bregott till ortens byskola, utan kostnad. Skolledningen tackade ja, men nu har sponsringen stoppats.

Sedan årsskiftet finns enbart lättmargarinet Lätta till smörgåsarna i kommunens skolor och förskolor. Alternativet Bregott, baserat på grädde, togs bort efter sparbeslutet i barn- och utbildningsnämnden.

Beslutet har väckt protester från föräldrahåll – och nådde också företaget Gustavssons Servering & Catering i Orbaden. Ägarna har barnbarn i Vallsta skola och erbjöd sig att sponsra skolan med Bregott-leveranser.

Skolan tackade och tog emot, men efter ett par veckor kom beskedet att de inte fick fortsätta med det. Beskedet kom från förvaltningschefen Inga Malm – efter en diskussion med kommunens kostchef Carina Englund.

- Jag kan inte ta ansvar för att vi hanterar råvaror i våra kök, som inte kommer från våra certifierade leverantörer och som vi har 100 procent kontroll över, säger kostchefen. Vi är skyldiga att hålla koll på leveranskedjan ett steg bakåt – även om det i och för sig är minimala risker med smittspridning via Bregott.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Jan Lahenkorva (S) ser inga problem med att låta företag eller privatpersoner sponsra en skola med Bregott, när kommunen inte längre har råd – så länge det rör sig om oöppnade produkter och så länge det finns Lätta att tillgå.

•Så vem bestämmer i en politiskt styrd organisation?

- Det här borde inte vara en politisk fråga och jag som politiker ska inte lägga mig i hur tjänstemän sköter sina jobb. Och kostchefen begår inget tjänstefel, som vägrar ta emot varorna – även om man från min lekmannahorisont kan tycka att det är lite väl byråkratiskt. Jag har aldrig hört talas om någon som har blivit matförgiftad av Bregott.