Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spöket Grexit hålls borta ännu ett tag

Drama, hybris och tragedi är tro ord vi har fått från grekiskan. Den senaste tidens krisartade relation mellan den nya vänster-högerpopulistiska regeringen i Aten och långivarna innehåller alla tre orden.

Annons

Dramat handlar om Grekland som euroland och i värsta fall som EU-medlem över huvud taget. Premiärministerns Tsipras öppet flörtande med Moskva och kategoriska vallöfte om att slänga ”Trojkans tvångströja” för att avsluta sparandet bidrar till dramatiken.

Hybris är hur finansminister Yanis Varoufakis gått omkring som en elefant i en porslinsbutik för att använda Tysklands Wolfgang Schäubles ord. Grekland har inte direkt vårdat vänkretsen och retat fattigare EU-länder med lägre BNP per capita med sina utspel.

Tragedin är både tillståndet i Grekland efter år av vanstyre och sen år av tagelskjorta för att åtgärda problemen men också att en större tragedi hotar med ett Grexit, att Grekland lämnar euron. Krisen kan få stora konsekvenser både för ekonomi och politik här hemma trots att Sverige inte har euron som valuta.

Ett fjärde ord från grekiskan kännetecknar uppgörelsen mellan Eurogruppen och Grekland från i fredags, logiken, den alldeles speciella EU-logiken som gör att det finns en liten seger även åt förloraren. I det här fallet sattes konflikt på paus och alla kan dra en lättnadens suck att Grexit skjuts upp.

Grekland har fått fyra månader till på sig men behöver få en rad reformer godkända innan dess av långivarna. Åtgärden att förbättra den usla skatteuppbörden lära vara den minst kontroversiella i Grekland, men i praktiken handlar mycket om samma åtgärder som Tsipras lovade att Syriza skulle skrota. Som plåster på såren har Grekland fått mindre kosmetiska eftergifter, förutom uppskovet även ett lägre överskottsmål.

I slutet av juni är uppskovet slut och sen ska Grekland återbetala 6,7 miljarder euro av sin skuld. Hotet om Grexit kommer att fortsätta att hänga i luften och orden drama, hybris, tragedi och logik kommer att fortsätta att vara aktuella under överskådlig framtid. Men orden kan bli högaktuella igen långt innan sommaren när Syrizas gräsrötter gör revolt mot Tsipras som lovat för mycket eller om listan med åtgärder inte godkänns.

Annons