Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spöken firade midsommar i Segersta

Spöket Laban och Hälsinglands Dansteater var huvudattraktioner vid midsommarfirandet i Segersta.
Cirka 700 personer kom till hembygdsgården och regnet, som också skulle komma, drog bort och alla var glada.

Midsommarfirandet vid Segersta hembygdsgård har en lång tradition. 1934, det år hembygdsföreningen bildades, var området där hembygdsgården och ytterligare tio byggnader finns inte mer än en fårhage.

Huvudbyggnaden, Nils Pers, fanns i Djupa innan den plockades ner och fraktades till den nuvarande platsen.

Men det var nära att den gick upp i rök. Från början var det nämligen meningen att gårdens virke skulle användas till ved, som var en bristvara under andra världskriget.

Midsommarfirandet i Segersta började någon gång i tidernas begynnelse i Mårdnäs, därefter höll man under några år till i Strömsbergsparken och på den nuvarande platsen har man varit sedan 1961.

Och apropå tradition, Bollnäs ungdomsorkester har deltagit i obruten följd sedan 1976.

Hembygdsföreningen har på senare år nischat sig mot barnfamiljer, det var därför spöket Laban (Carina Andersson), hans lillasyster Labolina och lillprins Bus (Moa Hedström Walldén) nu kom på besök.

Det var ett gäng från Nordic Show i Stockholm som prickat in Segersta på sin sommarturné.

Sista jobbet innan sommarlovet gjorde sju tjejer och två killar i Hälsinglands Dansteater. Nu väntar en välbehövlig vila, innan Camilla Lucchesi och hennes dansare, den 1 augusti, drar i gång igen.

Mellan aktiviteterna på scenen kunde man fika, köpa lotter ur tombolan, snurra på chokladhjulet och titta in på flottarmuseet.

Och givetvis dansades det runt midsommarstången.