Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Splittring om vindkraftverk i Tönsen

Miljö- och byggnämnden i Bollnäs är splittrad när det gäller vindkraftsparken i Tönsen utanför Kilafors.

I juli gav länsstyrelsen tillstånd för bolaget O2 Vindkompaniet att bygga maximalt 55 vindkraftverk i Tönsen-området. Men beslutet överklagades av miljö- och byggnämndens ordförande i Bollnäs – Bo Lindgren (S) – på delegation, för hela nämndens räkning.

För det fick han kritik från minoriteten, när nämnden höll sitt första sammanträde efter sommaruppehållet på tisdagen. Iréne Frank (C) – som bor i Tönsen – lämnade en skriftlig reservation tillsammans med Bollnäspartiets Karl-Gunnar Backan och Folke Rahm.

- Vi tycker att länsstyrelsens beslut om vindkraftparken i Tönsen ska gälla och tycker fortfarande att ordföranden gjorde fel, säger Iréne Frank. Han hade tre veckor på sig att kalla ihop hela nämnden och det var ingen omöjlighet.

Bo Lindgren bemöter kritiken:

- Jag fullföljde ett tidigare beslut i nämnden, där vi yttrade oss till länsstyrelsen om O2 Vindkompaniets ansökan . En del av våra synpunkter där, har länsstyrelsen inte tagit hänsyn till i sitt beslut – och det är på de punkterna vi vill att miljödomstolen slår fast vad som ska gälla. Vi säger inte nej till hela projektet, men vill gardera oss så att det blir så bra som möjligt för alla som nyttjar området.