Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Splittra inte alliansen

/

Kärnkraften har under lång tid varit en akilleshäl för det borgerliga regeringsalternativet. Folkpartiets och Moderaternas vägran att 1978 gå med på en folkomröstning om kärnkraften tvingade fram en splittring av den första regeringen på 40 år utan Socialdemokraterna. Resultatet blev istället en Folkpartiregering. När sedan kärnkraftsolyckan i Harrisburg inträffade, blev det ändå en folkomröstning.

Annons

När regeringen i våras presenterade en energi- och klimatuppgörelse innebar det ett stort steg för Centerpartiet. Priset för att få de övriga regeringspartierna att acceptera de nödvändiga satsningarna på biobränslen och andra insatser för en bättre miljö var att Centerpartiet accepterade att förbudet mot att bygga nya kärnkraftsreaktorer togs bort. Enligt uppgörelsen ska det dock inte bli fler än tio reaktorer totalt och inga statliga subventioner ska få användas för att bygga nya kärnkraftsverk.

Detta togs inte emot med någon entusiasm inom Centerpartiet. Tack vare en omfattande insats från partiledaren själv och övriga partiledningen accepterade centerpartisterna uppgörelsen. Avgörande för detta var inte bara de stora satsningar på förnybara energislag som uppgörelsen innehöll, utan också en lättnad över att en allvarlig stridsfråga mellan allianspartierna nu var löst.

Tyvärr verkar inte alla andra partier i regeringen ha samma önskan om enighet. Det började med att moderaternas partistämma öppnade för mer kärnkraft, utöver de nuvarande tio aggregaten. Den moderata partiledningen var dock tydlig med att klimat- och energiuppgörelsen ska hållas. Folkpartiet är en helt annan visa. Här är kraven på mer kärnkraft underblåsta av partiledningen. Medvetet väljer man att skapa konflikt kring kärnkraften genom att öppna för att bryta uppgörelsen från i våras.

En uppgörelse av denna typ kräver att samtliga parter är beredda att hålla den och stå upp för den. Medan Centerpartiets partiledning tog debatten internt för att försvara uppgörelsen, uppmuntrar den folkpartistiska partiledningen snarare dem som vill bryta uppgörelsen.

Folkpartiets utspel är desto mer förvånande då kärnkraften inte är framtidens teknik. Den förre amerikanske vicepresident Al Gore, som driver på när det gäller att världen ska göra något åt växthuseffekten, ser stora problem med kärnkraft som en del av lösningen. I en intervju i amerikansk TV säger han att marknaden har gjort tummen ned för kärnkraft och att den nuvarande generationens reaktorer är väldigt dyra och har blivit stora besvikelser. Men som tidigare vice president i USA ser han också en annan fråga, som inte diskuteras så mycket i Sverige. Enligt Al Gore innebär den nya tekniken för att anrika kärnmaterial att vägen mellan reaktorbränslen och vapenmaterial blivit kortare. Han påpekar att alla de kriser kring kärnvapen som administrationen mötte under sina åtta år i Vita huset hade samband med ett kärnreaktorprogram.

Hittills har Centerpartiet valt att inte svara på provokationerna utöver en försiktig markering från partisekreteraren. Men det är klart att det bland ledande centerpartister finns en upprördhet över framför allt Folkpartiets agerande och att tålamodet håller på att ta slut. Centerpartiet och Maud Olofsson har tagit ett stort ansvar för enigheten i alliansen, men det finns gränser. Det är dags att också Folkpartiets ledning tar sitt ansvar och slutar splittra alliansen i ett försök vinna någon extra procentenhet från Moderaterna.

 

Johan Örjes

Centerpressens Nyhetsbyrå

Mer läsning

Annons