Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spinnars julönskan: "Snälla mr Putin..."

Anders Spinnars trivs i öst.
Neftyanik går bra i serien och klubben låter honom fira jul hemma i Bollnäs.
Men det finns ett problem: En valuta som rasar.
– Synd att det blir en jättekrasch när man väl är här, säger Rysslandsproffset.

Annons

Sanktionerna som införts mot Ryssland, bland annat för konflikten med Ukraina, har slagit hårt mot den ryska rubeln. Valutan har tappat 30 procent av sitt värde under 2014 – och hundra ryska rubel motsvarar i dagsläget knappt tolv svenska kronor.

Raset slår hårt även mot svenska bandystjärnor i öst. Vid lunchtid på tisdagen tog Neftyanikförsvararen Anders Spinnars saken i egna händer och vände sig till president Vladimir Putin via Twitter: "Snälla Mr Putin. Släpp Krim nu så kanske man har ut nån svensk krona efter säsongen... #leksakspengar".

– Haha, det var mest som en rolig grej. Men det största problemet nu är att valutan inte är så stabil. Det är synd att det blir en jättekrasch när man väl är här, säger Anders Spinnars.

Det handlar alltså om rätt stora summor du kan gå miste om?

– Så är det ju, man har ju månadslön. Sätter man över pengar till Sverige, då märks det. Men man får väl spara pengarna i rubel till den går upp igen, säger Anders Spinnars, som inte hymlar om pengarnas värde under ett proffsäventyr i Ryssland.

– Man är ju rätt mån om att tjäna en slant, så det är klart att det ekonomiska spelar stor roll. Samtidigt vet man att det här landet inte är världens mest stabila, så det är också en gambling.

Men förutom valutaläget trivs förre Bollnäsbacken Anders Spinnars bra med tillvaron i Chabarovsk och tabelltrean Neftyanik. Han ådrog sig visserligen en lättare känning i baksida lår under landskampsuppehållet härom veckan, men skadan var snabbt behandlad.

– Nu är det bra igen. Det har varit mycket på slutet, med resor och matcher, så det tog väl ut sin rätt. Man är inte 20 år längre, så det vore väl fan om man inte kände något, säger 31-åringen med ett skratt.

Trea i serien – nöjda med det?

– Helt okej. Vi har haft någon plump, men inte alls lika många som förra året. Vi ska vara med där uppe och har höga krav på oss, så vi behöver nog vara topp fyra när serien är slut och det blir slutspel.

Under ondagens ställs Neftyanik mot Edsbyikonen och målvakten Anders Svenssons Volga. Fyra dagar senare väntar ny hemmamatch mot Dynamo Kazan innan Anders Spinnars får julledigt fram till och med 8 januari.

Förra säsongen, sin första i Ryssland, satt han i Kirov under en bortamatchturné med Neftyanik medan familjen firade jul hemma i Bollnäs.

– Att klubben släpper hem oss känns väldigt bra och det betyder jättemycket. Det är i juletid man vill vara med familjen. Man kommer få mycket påfylld energi av att komma hem, ta det lugnt och titta på annandagsbandy.

Kommer du att träna med Bollnäs under uppehållet?

– Jag har tänkt på det, men har inte frågat Forslund (Jocke, Bollnästränaren), men jag har tänkt hoppa med om det finns utrymme och plats.