Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spikmattan kritiserad av forskare

Snart finns det en spikmatta i var mans hem. Iallafall om man ska tro Svensk handel, som spår att mattan blir sommarens storsäljare. Men alla är inte lika positiva.

Martin Ingvar, professor vid Karolinska institutet, har i veckan kritiserat dem som marknadsför spikmattan för att "casha in på fjollerier".

Dan Engman är vd för Forsaföretaget Team Shakti AB, som lanserat den populäraste versionen av spikmattan i Sverige.

– Forskarens uppgift är ju att mäta saker och vi välkomnar en vetenskaplig forskning på spikmattans effekter. Vår grundtanke är att ge människor ett verktyg som kan få dem att stressa ner och må bättre.

Dan Engman håller med om att det är ett problem att spikmattan ses som en universalmedicin. Bland annat har Team Shakti anmälts till konsumentverket då någon reagerat på att man i företagets broschyr hävdade att spikmattan skulle förbättra ämnesomsättningen.

– Allt har gått så fort. Nu tar vi fram nya broschyrer och tar hjälp av pr-byråer för att formulera oss korrekt i vår marknadsföring. Vi vill inte lura någon, säger Dan Engman.

Blir man frisk av spikmattan?

– Nej det kan man inte påstå rakt av, men många upplever att dom mår bättre. Något positivt händer, men man vet inte vad. Vi är övertygade om att en framtida forskning kan visa det, säger han.